Ce CAUTĂ Putin la Vatican?

Ce CAUTĂ Putin la Vatican?

Vladimir Putin încearcă să rupă izolarea diplomatică în care se află printr-o scurtă vizită miercuri, 10 iunie, în Italia și la Vatican, în cursul căreia se întâlnește cu permierul Matteo Renzi și cu Papa Francisc.

Președintele rus vine în Peninsulă la numai două zile după noile amenințări cu sancțiuni înăsprite din partea țărilor G7. Situația din Ucraina s-a deteriorat din nou în ultimele zile, provocând temeri pentru o onouă escaladare a conflictului.

Vizita lui Putin va avea trei etape, informează AFP. Dimineața este consacrată celebrării „Zilei naționale a Rusiei”, la Expoziția Universală de la Milano, unde va vizita pavilioanele rus și italian însoțit de premierul Renzi.

Întrevederea dintre cei doi lideri, care urmează, se anunță foarte interesantă. Italia nu este unul dintre marii acuzatori ai Rusiei în chestiunea ucraineană, însă a semnat severul comunicat G7 dat publicității luni, în care se declară „gata să ia noi măsuri restrictive pentru a mări costul pentru Rusia, dacă acțiunile acesteia o vor cere”.

Liderul de la Kremlin merge apoi la Roma, unde va fi primit de președintele Sergio Mattarela, apoi la Vatican, pentru a se reîntâlni cu Papa Francisc, cu care va discuta situațiile din Ucraina și din Orientul Mijlociu.

Putin, care se prezintă ca un ortodox fervent, a mai fost primit o dată de Papă pe 25 noiembrie 2013. De atunci, multe s-au schimbat: războiul civil din Siria a încăput pe mâinile ISIS și Al-Qaida, ISIS a cunoscut o exapansiune uluitoare și nimeni nu pare a găsi soluția de a o opri și a izbucnit conflictul din Ucraina, urmat de anexarea Crimeii.

În Ucraina, rebelii separatiști sunt în majoritate ortodocși aparținând de Patriarhia Moscovei, în vreme ce de partea cealaltă se află atât ortodocși și greco-catolici (uniți cu Roma).

În ajunul acestei întâlniri, primatul Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, Monseniorul Sviatoslav Sevciuk, aflat într-o vizită în Polonia, a declarat că speră ca Papa Francisc „să fie vocea celor oprimați”:

„Printr-o scrisoare, l-am rugat pe Papă să fie vocea celor oprimați în acest război, să fie vocea tuturor celor care suferă, să-i protejeze pe fiii săi duhovnicești ca un părinte ce le este.”

Însă, până acum, Papa a evitat să acuze Rusia de agresiune în Ucraina, ceea ce i-a atras critici din partea catolicilor ucraineni, și a făcut permanent apel la o încetare a conflictului care îi opune pe frați creștini.

Pentru Sfântul Scaun, menținerea și dezvoltarea dialogului inițiat acum câteva decenii cu Patriarhia Rusă, ramura cea mai importantă a Ortodoxiei, este de asemenea o miză majoră.

Potrivit AFP, cele două Biserici au făcut pași importanți una spre cealaltă pentru a face posibilă o vizită a Papei Francisc la Moscova, înainte ca o nouă escaladare a conflictului în Ucraina să-i pună piedică.