Ce boli provoacă cele mai toxice chimicale din casă

Ce boli provoacă cele mai toxice chimicale din casă

Cosmeticele cu parabeni şi ftalaţi dereglează sistemul hormonal şi cresc riscul de cancer. Produsele de curăţat cu clor sau insecticidul pot provoca alergii şi vă pot aduce în pragul leşinului.

Aproape în fiecare zi suntem invadaţi de ştiri care spun că suntem înconjuraţi de produse "inofensive", dar care ne omoară puţin câte puţin. Medicii spun care sunt într-adevăr cele mai periculoase produse pe care le folosim la curăţenie sau la igiena personală, de care trebuie să scăpăm de urgenţă şi pe care trebuie doar să le manevrăm cu mai multă grijă.

Chimicalele din bucătărie provoacă infertilitate

O multitudine de produse pe care le folosim în bucătărie sunt îmbibate de chimicale, de la caserolele în care păstrăm mâncarea şi sticlele de plastic în care păstrăm alcoolul sau alte lichide, până la cutiile de conserve.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ultimii ani, bisfenolul-A (BPA) a fost cea mai blamată substanţă, după ce studiile au dovedit că poate provoca de la infertilitate la cancer şi tulburări hormonale grave. Multe produse sunt astăzi "BPA free", dar asta nu înseamnă că sunt lipsite de alte chimicale nocive.

"Când trebuie să tai ceva din lista de ingrediente, trebuie să pui ceva în loc.Iar acel ceva nu este studiat îndeajuns şi poate da peste cap sistemul endocrin, la fel ca BPA. Ceea ce înseamnă că afectează producţia de estrogen, progesteron, testosteron şi hormoni tiroidieni, necesari pentru buna funcţionare a organismului, dar mai ales în sarcină", atrage atenţia dr.Tracey Woodruff, profesor de obstetrică şi ginecologie la Universitatea din California, citat de WebMD.

Cum este imposibil să nu intraţi în contact cu aceste substanţe, luaţi-vă câteva măsuri de precauţie.

"Nu băgaţi caserolele sau alte obiecte din plastic la microunde (chimicalele pot pătrunde în alimente), evitaţi conservele pe cât posibil (cumpăraţi legume congelate în locul conservelor), aruncaţi caserolelele crăpate sau uzate, folosiţi pahare de sticlă în locul celor din plastic", este sfatul profesorului Gheorghe Mencinicopschi, specialist în nutriţie.

Feriţi-vă însă de pahare din cristal cu plumb sau de carafe (unde se păstrează băuturile alcoolice). Folosiţi-le doar la ocazii speciale. "Cu cât păstraţi băutura mai mult timp în carafa respectivă, cu atât va absorbi mai mult plumb", precizează profesorul Woodruff.

Cancerul din trusa de machiaj

Femeile folosesc în mod regulat 12 produse de îngrijire: şampon, balsam, deodorant, săpun, ruj, mascara, loţiuni şi altele.. "Doar două tipuri de chimicale din cosmetice sunt cu adevărat nocive: ftalaţiii şi parabenii, care, asemeni BPA, dereglează sistemul endocrin şi nervos. Ele sunt toxice în timp, pentru că folosim mai multe produse, iar efectul lor se cumulează. S-au făcut studii şi s-au găsit parabeni în tumorile la sân. Şi în privinţa alumiului, care se găseşte în special în antiperspirante sunt dubii că ar fi cancerigen", explică medicul dermatolog Oana Clătici.

O problemă este şi la rujurile rezistente la transfer. "Ne bucurăm că rezistă mai mult, dar cam toate conţin plumb, care este extrem de toxic", spune dermatologul.

Feriţi-vă de produsele care fac multă spumă

O altă substanţă pomenită des în studiile de specialitate ca fiind foarte nocivă este SLS, cunoscută şi sub numele de SDS, ingredient prezent în special în şampon, spumant şi în geluri de duş. Este foarte ieftină şi este nevoie doar de o cantitate mică pentru a produce spumă. Simptomele expunerii includ senzaţii de arsură, tuse şi strănut, dureri de cap şi de gât, greaţă şi vomă, astenie şi slăbirea sistemului imunitar.

Dietanolamina (DEA) este un alt agent de spumare periculos, care dereglează sistemul hormonal şi chiar poate avea efect cancerigen. DEA include: cocamide DEA, cocamide MEA, Fosfat DEAcetilic, DEA Oleth-3 fosfat, lauramide DEA, linoleamide MEA, myristamide DEA, oleamide DEA, stearamide MEA, TEA sulfat de lauril, trietanolamina (TEA). Parfumurile din cosmetice pot provoca dureri de cap, ameţeli, reacţii alergice, iritaţii ale pielii.

"Parabenii sunt cancerigeni. S-au găsit în tumori la sân. Şi rujul rezistent conţine plumb, care este foarte toxic." OANA CLĂTICI, medic dermato-venerolog

PERICOL

Dezinfectarea băii se poate lăsa cu leşin

Produsele de curăţat conţin cele mai periculoase chimicale. Inhalarea substanţelor din produsele dezinfectante poate provoca tuse, dificultăţi de respiraţie, dureri în piept, usturimi ale ochilor, dermatite de contact, eczeme şi alergii.

"Dacă le folosiţi într-un spaţiu mic, neaerisit, cum este baia, vă pot provoca pneumonie chimică şi leşin. Când folosiţi un produs de înălbire, este indicat să nu mai folosiţi şi produse de curăţat geamurile sau faianţa sau produse degresante", recomandă medicul Clătici.

Alte produse periculoase sunt spray-urile sau soluţiile de spălat podeaua care conţin insecticid. Studiile au arătat că gravidele care se expun acestor chimicale pot naşte copii cu un risc mai mare de leucemie sau alte afecţiuni.

  • Nu încălziţi în caserole şi nu gătiţi în staniol!