Evenimentul Zilei > Actualitate > Ce boli poţi face de la PEŞTII din acvariu
Ce boli poţi face de la PEŞTII din acvariu

Ce boli poţi face de la PEŞTII din acvariu

Specialiştii spun că există boli ale peştilor care pot fi transmise la om, iar unele pot fi chiar mortale.

Sunt mai multe tipuri de virusuri, care pot fi transmise de la peşti la oameni, cum ar fi Vibrio alginolyticus, V. damsela, V. Parahaemolyticus, V.vulnificus. Plus bacterii periculoase.

 

Cum se contactează?

 

Viruşii Aceste specii intră în corpul uman prin intermediul leziunilor şi al infecţiilor, şi pot provoca şi infecţii gastrointestinale. Cel mai puternic virus este considerat  V.damsela care atacă foarte puternic organismul uman, ajungându-se de multe ori la amputări de membre şi chiar la deces.

“Tuberculoza peştilor” sau „granulomul de piscină” este o boală provocată de bacteria Mycobacterium marinum. O bacterie foarte rezistenta la aproape orice tratament, care atacă de obicei extremităţile corpului, mâinile şi picioarele. Despre acestă boală se spune că nu e fatală, însă este similară cu artrita. Cum se contactează? Prin zgârierea de sticla acvariului, prin extragerea apei din acvariu cu un furtun, cu gura ş.a. Mai există şi „boala peştelui nebun”, cauzată de Streptococuc iniae. Boală care se manifestă prin febră, tremurături, meningită, artrită, infecţii ale sângelui şi pielii.

Pfiesteria este microb care poate fi întâlnit uneori în „înfloririle algale”, iar contactul cu el poate duce la înroşirea ochilor, dureri de cap, vedere înceţoşată, ameţeli, vomă, pierderi de memorie, şi multe altele. Însă există o „şansă”:  microbul poate fi contactat doar din laboratoare.

Acestea sunt doar câteva dintre pericolele „din jurul” acvariului cu peşti.

Reguli de igienă

Iubitorii de „peşti la domiciliu” sunt sfătuiţi de către specialişti să ţină cont de câteva reguli de igienă dacă vor să nu aibă de-a face cu cele de mai sus: evitarea „mişcării” peştilor şi acvariului dacă aveţi răni pe mâini, acvariul să nu fie în nici un caz sifonat cu gura, spălarea mâinilor cât mai bine după „intervenţia” la acvariu.

De asemenea, sunt avertizate să aibă grijă în special persoanele cu imunitatea scăzută, persoanele care suferă de diabet, disfuncţii hepatice, sau alte afecţiuni care pot fi agravate prin nerespectarea regulilor de igienă în ceea ce priveşte întreţinerea peştilor din acvariu.