Slujba pentru încheierea sărbătorii Învierii Domnului, prevăzută în calendarul bisericesc, a fost modificată, în premieră, de arhiepiscopul Teodosie, care a adăugat și chemarea către credincioși să ia Lumina Invierii, păstrată în altarul Catedralei, de la Paște. Ovidenia Învierii a început înainte de miezul nopții, când clerul a ieșit pentru a oferi lumina, enoriasilor.

La ora 24,00 a început slujba Utreniei Invierii, iar apoi, timp de două ore, arhiepiscopul Tomisului și soborul de preoți au oficiat Liturghia. La finalul slujbei, credincioșii care au ținut post trei zile și s-au spovedit au primit Sfânta Împărtășanie. Nu s-a oferit pasca sfințită, ca la Înviere, ci anaforă, după rânduiala liturgică, a ținut să precizeze Arhiepiscopia Tomisului.

„Am vrut să fim alături de ierarh, care a ținut în fiecare zi a Paștelui, în fiecare noapte, slujbe pentru noi, pe care le-am urmărit acasă, pe computer”, a declarat o doamnă, venită special de la București. La slujbă a fost prezent și Viorel Cataramă.

„Eu cred că e ceva normal. Seara de Înviere nu a fost o seară de Inviere pentru că ne-au luat-o și cred că acum e ok și într-adevăr simțim si simt că este Invierea Domnului”, a spus și un credincios, localnic.

„Simțim că Hristos s-a înălțat de la Inviere și până la Înălțare”, a declarat o femeie, precizând că ”Patriarhia Română nu a fost de acord cu slujba săvârșită de arhiepiscopul Teodosie, însă în virtutea autonomiei eparhiale ce caracterizează Biserica Ortodoxa Română, nici nu i-a putut interzice aceasta inițiativă.

În timpul slujbei, un bărbat din mulțime, cu mască de protecție, a început să strige la soborul de preoți, acuzîndu-i că sunt ”slugi ale satanei”. Apoi a dat ocol mulțimii de credincioși, întrebând indignat: ”De câte ori învie Iisus? Face el (IPS Teodosie) slujba când vrea?” Protestarul a fost preluat de forțele de ordine și dus la mașina poliției. ”Am spus adevărul, că Hristos învie o singura dată, nu facem ce vrem, în țara asta”, s-a apărat, el, înainte de a fi băgat în mașină.

Liturghia s-a terminat la ora 3 dimineața, odată cu impărtășirea, cu aceeași linguriță, a tuturor enoriasilor, care au rămas până la sfârșit.”Oamenii, prin lacrimi și prin bucurie își vindecă rănile pe care le-au avut la ziua de Pasti. Slujba este rânduială de Patriarhie. Eu nu adaug nimic, doar că e noaptea și că am dat Lumină”, a declarat, la final, IPS Teodosie.

Slujba de Înviere a fost supravegheată de peste 200 de forțe de ordine, polițiști, jandarmi și polițiști locali.