Foarte mulți oameni s-au confruntat de-a lungul vieții cu bătăi neregulate ale inimii, acestea fiind cauzate de mai mulți factori, precum stresul, medicamentele sau efortul fizic intens. Există însă și cazuri în care aceste bătăi alerte ar trebui să ridice semne de întrebare serioase.
De ce mai multe ori, când bătăile inimii sunt neregulate și de o intensitate puternică, vorbim de aritmie cardiacă. Aritmiile pot fi resimțite ca o fluturare în piept sau ca și cum inima bate repede sau puternic, și deși pot să nu reprezinte nimic îngrijorător, ele pot indica ceva mult mai grav.
Aritmiile cardiace sunt de două tipuri, nume tahicardia, atunci când inima îți bate repede, sau bradicardie, atunci când inima îți bate foarte încet.
Cele mai frecvente tipuri de aritmie cardiacă
Fibrilația atrială este una dintre tipurile de tahicardie și una dintre cele mai frecvente tipuri de aritmie cardiacă. Aceasta se manifestă prin bătăi ale inimii rapide și haotice, fiind asociate cu un risc crescut de formare de cheaguri de sânge și accidente vasculare cerebrale.
De asemenea, tahicardia supraventriculară (SVT) este descrisă ca fiind o bătaie bruscă a inimii. Aceasta poate duce la accident vascular cerebral sau chiar la alte boli de inimă.
De cealaltă parte, un tip de bradicardie este sindromul bolii sinusale, care se datorează unor noduri sinusale defecte. Nodulii sinusali sunt „stimulatorii naturali” ai inimii. Ritmul cardiac bate prea repede sau (mai des) prea încet.
Cauzele și simptomele aritmiei cardiace
Printre cele mai frecvente cauze ale acestei afecțiuni se numără un stil de viață stresant, consumul excesiv de alcool, fumatul, anumite medicamente, traumatisme, intervenții chirurgicale și defecte congenitale.
De cele mai multe ori, aritmiile cardiace trec neobservate de foarte multe persoane, însă pot fi detectate foarte ușor de un medic. Uneori, simptomele ușoare pot include fluturații în piept, o bătaie rapidă sau lentă a inimii sau o bătaie puternică a inimii. În schimb, simptomele mai grave pot include dureri în piept, transpirație, dificultăți de respirație, amețeli, oboseală și amețeli sau leșin. În aceste cazuri trebuie să vă prezentați de urgență la medic, potrivit doctorulzilei.ro.