Boala de inimă de care suferă 9 din 10 români. Cât timp mai trăiești după ce ești diagnosticat

Boala de inimă de care suferă 9 din 10 români. Cât timp mai trăiești după ce ești diagnosticat

O boală de inimă face mai multe victime față de cancer. Există tot mai mulți pacienți, din România, care suferă din cauza ei. Află care sunt semnele bolile și care este tratamentul care poate ajuta.

44.000 de români sunt diagnosticați, anual, cu insuficiență cardiacă. În plus, unul din doi pacienți moare în următorii cinci ani. În același timp, datele Societății Române de Cardiologie și Fundației Române a Inimii arată că aproape 5% din populația adultă a României suferă de insuficiență cardiacă. Ceea ce este și mai îngrijorător este faptul că numărul pacienților este în creștere.

În plus, nouă din zece persoane care suferă de această boală, în România, nu știu că au acest diagnostic. Mai mult decât atât, insuficiența cardiacă se află în vârful listei cu motivele din cauza cărora se internează românii. O persoană care are această boală trăiește, în medie, încă cinci ani de când află diagnosticul. Este o rată chiar mai mică față de unele tipuri de cancer.

Boala se manifestă prin faptul că inima nu mai poate pompa o cantitate suficientă de sânge spre organe pentru a susține funcționarea acestora. În ceea ce privește pacienții din țara noastră, cele mai întâlnite cauze sunt: infarctul miocardic și alte tipuri de boli coronariene, hipertensiunea arterială, boli ale valvelor inimii și malformațiile congenitate cardiace.

Simptomele insuficienței cardiace

Simptomele bolii pot include respirația grea și oboseala extremă. Acest lucru nu le va mai permite pacienților să muncească sau să ia parte la activitățile sociale obișnuite. Așadar, insuficiența cardiacă poate duce la izolare socială, anxietate și depresie. Cele mai întâlnite simptome sunt:

  • creșterea bruscă în greutate, ca urmare a acumulării de lichid în țesuturi;
  • tusea persistentă;
  • ortopneea – o formă de dispnee în care bolnavul are dificultăți de respirație în poziția orizontală;
  • palpitații sau bătăi neregulate ale inimii;
  • simptome cerebrale: confuzie, tulburări de memorie, leșin.

De ce este provocată boala

Capacitatea inimii de a pompa sau de a se umple cu sânge poate fi îngreunată de mai multe afecțiuni. Totuși, cauză principală a bolii e reprezentată de ateroscleroza. Este vorba de o îngustare a arterelor cauzată de acumularea de plăci de aterom care conțin grăsimi (colesterol, lipide). Ele micșorează aportul de sânge către organe și țesuturi. Ulterior, acest lucru provoacă infarct miocardic, atacuri ischemice tranzitorii sau accident vascular cerebral.

Insuficiența cardiacă poate fi provocată de:

  • hipertensiunea arterială,
  • valvulopatii (modificări ale valvelor inimii),
  • miocardita (inflamație a miocardului, peretele muscular al inimii),
  • infarct,
  • malformațiile congenitale cardiace,
  • aritmii,
  • diabet.

Este important de precizat că nu există un tratament care să înlăture boala. Totuși, el poate prelungi viața bolnavilor și le îmbunătățește calitatea ei. În lipsa tratamentului, bolnavii se apropie de momentul decesului. Unul din doi bolnavi din România mor într-un interval de cinci ani de la diagnosticare, potrivit datelor Societății Române de Cardiologie, notează Doctoruluizilei.ro.