Trump se joacă cu focul. Risc de aritmie și de deces

Trump se joacă cu focul. Risc de aritmie și de deces

Conform unui studiu amplu publicat în prestigioasa revistă The Lancet, nici clorochina și nici derivatul ei, hidroxiclorochina, nu se dovedesc eficiente împotriva Covid-19, la pacienții internați. Dimpotrivă.

Chiar dacă președintele SUA, Donald Trump, a declarat că ia hidroxiclorochină, cu titlu preventiv, împotriva Covid-19, eficacitatea sa nu este dovedită. Mai rău, aceste molecule cresc chiar riscul de deces și de aritmie cardiacă, potrivit studiului publicat de The Lancet.

Realizat pe aproape 15.000 de pacienți, acesta este „primul studiu la scară largă” care arată „dovezi statistice solide” că aceste două tratamente, care au făcut să curgă atât de multă cerneală, „nu sunt în beneficiul pacienților cu Covid-19”, a declarat dr. Mandeep Mehra, autorul principal al studiului.

Acești pacienți au primit patru combinații diferite pe bază de clorochină și hidroxiclorochină. Tratamentele au fost administrate singure sau combinate cu un antibiotic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Studiul a analizat datele a aproximativ 96.000 de pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2, admiși în 671 spitale între 20 decembrie 2019 și 14 aprilie 2020, externați sau decedați ulterior.

Aproximativ 15.000 dintre aceștia au primit una dintre cele patru combinații (clorochină singură sau combinată cu antibiotic, hidroxiclorochină singură sau combinată cu același antibiotic), apoi aceste patru grupuri au fost comparate cu cei 81.000 de pacienți din grupul de control care nu a primit acest tratament, scrie 20 Minutes.

Cele patru tratamente au fost asociate cu un risc mult mai mare de mortalitate decât în grupul de control (care a fost de 9,3%): 16,4% din decese numai pentru clorochină, 22,2% când a fost combinată cu antibioticul; 18% pentru hidroxiclorochină și 23,8% atunci când ea era combinată cu același antibiotic. Autorii estimează că riscul mortalității este cu 34% până la 45% mai mare la pacienții care urmează aceste tratamente decât la pacienții cu factori de comorbiditate, adică factori de risc.

De asemenea, au descoperit aritmii cardiace grave, mai frecvente la pacienții care au primit clorochină sau hidroxiclorochină, în special cu combinația cu antibiotic.

Riscul de aritmie ar fi în cele din urmă de cinci ori mai mare cu aportul acestor două molecule, chiar dacă legătura cauză și efect nu este direct dovedită, explică autorii care solicită o confirmare „urgentă” prin studii clinice randomizate (pacienți aleși prin tragere la sorți) înainte de orice concluzie.

Subliniind că studiile preliminare la scară mică au „eșuat deja să identifice dovezi solide ale unor beneficii” ale acestor două tratamente, „știm acum, cu studiul nostru, că șansele de a îmbunătăți” starea pacienților cu Covid-19 „sunt destul de subțiri”, afirmă dr. Frank Ruschitzka, de la Spitalul Universitar din Zurich, coautor

În timp ce mai multe țări precum Brazilia pariază pe utilizarea clorochinei și a derivatului acesteia, studiul recomandă ca aceste tratamente să nu fie administrate în afara testelor clinice. Hidroxiclorochina este în prezent testată în mai multe studii clinice, inclusiv în studiul european Discovery.