Ce ar urma în situația în care rachete rusești lovesc accidental România.

Ce ar urma în situația în care rachete rusești lovesc accidental România. Sursa foto: Facebook

În contextul global actual, soarta omenirii poate fi decisă printr-o lansare nucleară fără precedent, Dat fiind și faptul că războiul din Ucraina nu pare să ia sfârșit, deși au loc negocieri, îngrijorările statelor vecine cu privire la propria securitate sunt în creștere. Ce se întâmplă în cazul în care rușii lovesc teritoriul românesc?

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a făcut o serie de precizări cu privire la îngrijorările privind declanșarea unui război total, de sorginte nucleară.

Un război nu pornește dintr-o greșeală, afirmă Dîncu

Ministrul Apărării a transmis, pentru Digi24, că probabilitatea unui război este calculată în funcție de mai mulți factori.

„În asemenea situații există mai multe modalități de decizie și mai multe instanțe de decizie. Un război nu se pornește dintr-o greșeală. Evident, sunt proceduri NATO, așa cum și rușii au proceduri care, sigur, până la urmă țin de filosofia războiului, prin care se verifică temeiul acestui accident, cauzele și condițiile”, a spus Vasile Dîncu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul Apărării îndeamnă românii la calm și crede că nu există motive de temere, în acest moment, în privința unui război în România.

„Deci, un accident nu poate declanșa un război mondial, cum ar fi un război între NATO și Rusia. Sunt și alte instanțe care hotărăsc asta, deci din acest punct de vedere, nu trebuie să ne temem. Un război nu poate porni din greșeală”, a asigurat din nou ministrul apărării.

Cum vede ministrul Apărării afirmațiile belicoase ale rușilor

După ce oficialii de la Moscova au amenințat cu utilizarea bombei nucleare, europenii, dar și românii, au început să se teamă pentru siguranța lor și a apropiaților lor.

Ministrul Apărării explică amenințarea nucleară, drept a fi echivalentul unei amenințări de descurajare.

„O ameninţarea nucleară este în primul rând o ameninţare de descurajare. Așa a fost definită. A fost escaladare să aibă toţi arme nucleare ca să se teamă unul de altul, să se anuleze posibila nebunie a unui om, pentru că nimeni nu vrea să se sinucidă, nici nebunii nu vor să se sinucidă. Din perspectiva asta, este improbabil să înceapă cineva un război în care se sinucide şi pe sine, pentru că fiecare ştie ce potenţial nuclear are celălalt”, a explicat Dîncu.

Decizia de a lansa o bombă nucleară nu depinde doar de Putin

Conform ministrului Vasile Dîncu, procedura de lansare a focoaselor nucleare, chiar și în Rusia, trebuie să respecte anumiți pași, iar aceștia depind de deciziile politice care se iau la Moscova, dar și de deciziile tehnice cu privire la lansarea propriu-zisă.

„În al doilea rând, mecanismul valizei nucleare, despre care vorbim noi, cu un buton roşu pe care ar apăsa un nebun din greşeală sau un copil care se joacă în jurul valizei, este doar o metaforă, pentru că este un mecanism. Dacă decizia politică o poate lua unul singur, am văzut generali speriaţi și în jurul lui Putin, oameni care nu se puteau controla şi pe care îi ţinea la distanţă de 20 de metri...Decizia politică s-ar putea lua, dar există o serie de decizii de siguranță, decizii tehnice, până a pune în aplicare. E un lung şir de decizii tehnice pentru a pune asta. Credem că nu se poate face asta şi din punct de vedere procedural”, a conchis ministrul Apărării.