Evenimentul Zilei > Politica > Ce au NEGOCIAT Dragnea și Tăriceanu cu UDMR. Buget contra drepturi EXTINSE. Și BANI
Ce au NEGOCIAT Dragnea și Tăriceanu cu UDMR. Buget contra drepturi EXTINSE. Și BANI

Ce au NEGOCIAT Dragnea și Tăriceanu cu UDMR. Buget contra drepturi EXTINSE. Și BANI

În condițiile în care coaliția PSD-ALDE nu mai are majoritate, în scenă a intrat UDMR, singura formațiune care poate decide dacă trece sau nu bugetul de votul Parlamentului.

Liderii coaliției, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au discutat cu președintele UDMR, Kelemen Hunor despre condițiile susținerii și au avut de-a face cu un partener care și-a impus punctul de vedere.

UDMR va depune, în această sesiune, pe rolul Parlamentului Codul administrativ, care prevede li extinderea utilizării limbilor minorităților, lege declarată neconstituțională.  

Liderul deputaților UDMR, Korodi Attila, a declarat marți pentru agenția ungară de știri, MTI, că această lege este o prioritate a Uniunii.

Codul administrativ a fost declarat neconstituţional de către Curtea Constituţională din motive procedurale şi, prin urmare, procesul legislativ trebuie reluat de la început. Proiectul va fi finalizat pe baza consultărilor cu experţii, după care va fi prezentat legislativului în speranţa că va fi adoptat în regim de urgenţă. Politicianul a declarat că vor lua în considerare observaţiile Curţii Constituţionale şi vor ajusta textulproiectului de anul trecut.

Korodi spune că sesizările făcute de președintele Klaus Iohannis la CCR cu privire la utilizarea limbii materne a minorităţilor în administraţie, nu au fost acceptate de către Curtea Constituţională. „Doar propunerea referitoare la descentralizarea instituţiei prefectului a fost respinsă de Curtea Constituţională”, a spus deputatul.

UDMR va negocia această lege cu coaliția aflată la guvernare, dar și cu celelalte partide.

Un alt obiect al negocierii îl rerezintă chiar Legea Bugetului. Korodi a declarat că UDMR poartă în prezent discuţii dure cu partidele de guvernare privind distribuirea impozitului pe venit între administraţiile locale, deoarece propunerea guvernului este favorabilă, în primul rând, localităţilor mari şi, prin urmare, solicită efectuarea unor corecţii.

Toate aceste aspecte vor decide dacă UDMR va continua să acorde sprijin parlamentar coaliției aflată la guvernare.