CE a declarat drept inacceptabil embargoul asupra cerealelor ucrainene

CE a declarat drept inacceptabil embargoul asupra cerealelor ucrainene Noi facilități adoptate la Chișinău. Sursa: Arhiva EVZ

Bulgaria intenționează să interzică importurile de cereale ucrainene, urmând exemplul Poloniei și Ungariei, care au făcut acest lucru sâmbătă seara, a anunțat, la Plovdiv, ministrul bulgar al agriculturii, Iavor Ghecev, citat de BNR. Totodată, Comisia Europeană a anunțat că crede că sunt inacceptabile interdicțiile unilaterale introduse la importul de produse din Ucraina.

„Comisia Europeană este conștientă de faptul că Polonia și Ungaria au anunțat introducerea interdicțiilor pentru import de cereale și alte produse agricole din Ucraina. În acest context, considerăm important să reamintim că politica comercială a UE este de competența exclusivă a întregii comunități, deci orice acțiuni unilaterale sunt inadmisibile”, a anunțat Serviciul de presă al CE.

Cu toate acestea, Iavor Ghecev insistă că guvernul interimar de la Sofia protejează interesele bulgare, prin interzicerea importului de produse ieftine în detrimentul celor interne scumpe.

„Interesele bulgare trebuie protejate. Mai mult, atunci când două dintre țări reacționează în acest fel, dacă noi nu reacționăm în mod similar, stocurile (de cereale ucrainene) pe teritoriul bulgar ar putea deveni și mai mari, așa că lucrăm (legat de această problemă)”, a spus Ghecev.

Ne puteți urmări și pe Google News

El nu a precizat despre ce interese bulgare vorbește - cele ale producătorilor de cereale care doresc să comercializeze cereale la prețuri mari sau cele ale consumatorilor care suferă de o inflație alimentară record, care e de multe ori mai mare decât cea din zona euro. Până în 2027, fermierii bulgari vor primi 4,4 miliarde de euro subvenții directe pe unitatea de suprafață cultivată, partea levei revenind producătorilor de cereale.

Iavor Ghecev așteaptă rapoarte privind temeiurile legale pe baza cărora Polonia și Ungaria au acționat pentru a interzice importul de cereale și unele alimente de bază din Ucraina.

„Lucrăm în această direcție, vom avea comunicare cu ministrul economiei, pentru că el este ministrul de resort cu privire la acest tip de măsuri. Presupun că marți vom avea deja, culegând toate informațiile, o comunicare cu președintele, care este angajat direct în această situație, deci este o chestiune de timp”, a spus el.

Ghecev a amintit că în septembrie, Bulgaria a cerut o reacție de la Comisia Europeană cu privire la importul de cereale din Ucraina, iar în urmă cu câteva zile a avut discuții online cu colegii săi din șase țări din Europa Centrală și de Est.

Chiar înainte de alegeri, producătorii bulgari de cereale au organizat proteste de trei zile cerând interzicerea importurilor din Ucraina. Atunci, Ghecev le-a susținut protestul, urcând chiar pe unul dintre tractoarele care blocau traficul între Bulgaria și România.

Bulgaria a primit despăgubiri de 32 de milioane de leva de la UE, deoarece permite ca exportul de cereale și produse alimentare ucrainene să treacă pe teritoriul său. Țara a cerut încă 100 de milioane de leva drept compensație, cu toate că producătorii bulgari de cereale primesc sute de milioane de euro subvenții europene directe pentru terenul pe care îl cultivă.

 Interdicția Poloniei și Ungariei

Polonia și Ungaria au decis sâmbătă seara să interzică importurile de cereale și unele tipuri alimente din Ucraina, după ce au fost supuse unei presiuni intense din partea propriilor fermieri.

Cantități mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în UE, au ajuns în țările din Europa Centrală din cauza dificultăților logistice. Acest lucru a avut un impact negativ asupra prețurilor și vânzărilor fermierilor locali, amintește Reuters. La rândul său, acest lucru a creat o problemă politică serioasă pentru partidul conservator de guvernământ din Polonia, Lege și Justiție (PiS), într-un an electoral.„Guvernul a decis astăzi un regulament care interzice intrarea, importul de cereale în Polonia, dar și a zeci de alte tipuri de alimente (din Ucraina)”, a declarat premierul Jarosław Kaczyński în cadrul congresului partidului PiS.

Lista acestor mărfuri va fi inclusă în reglementările de stat. Este vorba de mărfuri „de la cereale la produse cu miere și multe, multe alte lucruri”, a adăugat el.

"Noi suntem și rămânem prieteni și aliați neschimbați ai Ucrainei. O susținem și o vom sprijini... Dar este obligația fiecărui stat, fiecărei puteri, mai precis a puterii bune, să protejeze interesele cetățenilor săi", spuse Kaczynski.

El a declarat că Polonia este pregătită să înceapă negocierile cu Ucraina pentru a soluționa problema cerealelor, iar partea ucraineană a fost deja informată cu privire la deciziile guvernului polonez, notează mediapool.bg

Puțin mai târziu, guvernul de la Budapesta al lui Viktor Orbán a anunțat de asemenea interzicerea importurilor de cereale și alte alimente din Ucraina. Guvernul lui Orbán nu a oferit detalii despre când va intra în vigoare interdicția, ci a explicat doar că are ca scop evitarea daunelor grave aduse fermierilor locali.

În urmă cu o lună, premierii din cinci țări est-europene au anunțat într-o scrisoare adresată Comisiei Europene că creșterea importurilor de produse din Ucraina, precum cereale, ouă, pui, zahăr și semințe oleaginoase, a avut o amploare fără precedent. Ei au cerut să se aibă în vedere, eventual, introducerea de taxe la importurile agricole ucrainene.

 

(Traducerea Rador)