CCR s-a pronunțat. Bogdan Licu și Iuliana Scântei pot fi judecători constituționali. USR a pierdut contestațiile
- Ionel Sclavone
- 18 mai 2022, 15:11
Prim-adjunctul procurorului general Bogdan Licu și senatoarea PNL Iuliana Scântei pot ocupa posturile de judecători constituționali pentru care au fost votați de Parlament. Curtea Constituțională a at undă verde numirilor. Magistrații CCR au respins sesizările USR cu privire la numirile lui Bogdan Licu şi Iulianei Scântei în funcţiile de judecător constituționali.
Magistrații CCR au respins, miercuri, 18 mai, sesizările formulate de USR împotriva numirii lui Bogdan Licu şi a Iuliei Scântei ca judecători ai Curţii Constituţionale. Cei doi au fost votați de Parlament, din partea PSD, Bogdan Licu și PNL, Iuliana Scântei. Numirile lui Bogdan Licu și Iuliei Scântei au fost contestate de USR la Curtea Constituțională, având în vedere controversele în care au fost implicați.
CCR a a avut pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri sesizare referitoare la neconstituţionalitatea Hotărârii Camerei Deputaţilor nr. 36/2022. Acest act normativ a fost adoptat în vederea numirii unui judecător la Curtea Constituţională. Sesizarea fost formulată de Grupul parlamentar al Partidului Uniunea Salvaţi România din Camera Deputaţilor. De asemenea, la pachet, CCR a judecat și sesizarea referitoare la neconstituţionalitatea Hotărârii Senatului nr. 81/2022 pentru numirea unui judecător la Curtea Constituţională, sesizare formulată de Grupul parlamentar al Partidului Uniunea Salvaţi România din Senat.
Cele două sesizări îl vizau pe Bogdan Licu, candidat susținut de PSD, la Camera Deputaților și pe Iuliana Scântei, susținută de PNL, la Senat.
„Curtea Constituțională a decis, cu majoritate de voturi ca neîntemeiată, sesizarea de neconstituționalitate formulată de Grupul parlamentar al Uniunii Salvați România din Camera Deputaților și a constatat că Hotărârea Camerei Deputaților nr. 36/2022 pentru numirea unui judecător la Curtea Constituțională este constituțională în raport cu criticile formulate”, se arată în comunicatul transmis de judecătorii constituționali.
Sesizările au fost respinse de CCR
Conform sursei citate, tot cu unanimitate de voturi a fost respinsă, inadminisibilă și cea de-a doua sesizare a USR.
„De asemenea, tot cu unanimitate de voturi a respins, ca inadmisibilă, sesizarea de neconstituționalitate formulată de Grupul parlamentar al Uniunii Salvați România din Senat referitoare la neconstituționalitatea Hotărârii Senatului nr.81/2022 pentru numirea unui judecător la Curtea Constituțională”, se mai precizează în comunicatul CCR.
La începutul lunii mai Parlamentul i-a numit pe Bogdan Licu și pe Iuliana Scântei ca judecători la Curtea Constituțională. Ei vor ocupa locul lui Valer Dorneanu și respectiv al Monei Pivnicieru. Pe lângă cei doi, președintele Klaus Iohannis a numit-o pe Mihaela Ciochină ca judecător constituțional în locul lui Daniel Morar, prin decret prezidențial.
Cei trei urmează să-și preia mandatele de judecător după data de 10 iunie 2022. Ei vor ocupa aceste poziții pentru un mandat de 9 ani, între 2022 și 2031.