O decizie CCR dă de lucru procurorilor. Prelungirea controlului judiciar, doar după o audiere prealabilă
- Ionu ţMure şan
- 6 octombrie 2016, 00:00
Curtea Constituţională a decis că prelungirea măsurii controlului judiciar este constituţională numai în măsura în care inculpatul este citat şi audiat în prezenţa unui avocat
Soluţia a fost pronunţată în şedinţa de plen din data de 4 octombrie, în cadrul căreia s-a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.215 indice 1 alin.(2) şi (5) din Codul de procedură penală.
Astfel, de fiecare dată când procurorii vor prelungi controlul judiciar unui inculpat, vor trebui să procedeze la audierea acestuia, în prezenţa unui avocat. „Desfăşurarea procedurii prelungirii măsurii preventive a controlului judiciar, prevăzută la art.215 indice 1 alin.(2) din Codul de procedură penală, fără citarea şi audierea inculpatului, este de natură a-i încălca acestuia dreptul la apărare, drept fundamental prevăzut de art.24 din Constituţie”, explică judecătorii.
Ce spun avocaţii
Specialiştii în drept consultaţi de EVZ sunt de părere că decizia CCR este una normală. „În contextul în care se ia sau se prelungeşte o măsură restrictivă de libertate, cred că este o decizie normală. Este o garanţie că dreptul la apărare este respectat, atunci când e vorba de îngrădirea unuia dinttre drepturile fundamentale ale omului, dreptul l-a libertate”, a declarat pentru EVZ avocatul Daniel Adrian Briscan.
Aceeaşi opinie este împărtăşită şi de avocata Maria Vasii. „Era o decizie aşteptată. Ne mirăm şi ne bucurăm atunci când se dă o decizie normală. Nu se poate lua nicio măsură preventivă fără ca inculpatul să-şi poată exprima punctul de vedere. Pe de altă parte, chiar dacă există această decizie va trece însă o bună perioadă de timp până când judecătorii vor examina în concret aceste argumente privind constituţionalitatea”, a declarat la rândul ei avocata Maria Vasii.
Decizia CCR
CCR a analizat prevederile art 215 ind. 1 alin 2 Cpp potrivit cărora: „În cursul urmăririi penale, controlul judiciar poate fi prelungit de către procuror, prin ordonanţă, dacă se menţin temeiurile care au determinat luarea măsurii sau au apărut temeiuri noi care să justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputând să depăşească 60 de zile”. Î
n urma deliberării, cu majoritate de voturi, Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor alineatului şi a constatat că acestea sunt constituţionale „în măsura în care prelungirea măsurii preventive a controlului judiciar se face cu aplicarea prevederilor art.212 alin.(1) şi alin.(3) teza întâi din Codul de procedură penală”.
Ce invocă CCR
Articolul 212 din Codul de procedură penală, la care fac trimitere judecătorii constituţionali, prevede la primul alineat că „procurorul dispune citarea inculpatului aflat în stare de libertate sau aducerea inculpatului aflat în stare de reţinere”, iar la al treilea că „măsura controlului judiciar poate fi luată numai după audierea inculpatului, în prezenţa avocatului ales ori numit din oficiu”.