CCR acuză Senatul de lipsă de loialitate

CCR acuză Senatul de lipsă de loialitate

În motivarea referitoare la cazul Dan Șova, judecătorii Curții Constituționale îi critică dur pe senatori pentru că au pus Regulamentul intern și Statutul parlamentarilor în acord cu Legea fundamentală, abia după respingerea arestării senatorului PSD

Curtea Constituţională (CCR) a publicat, ieri, motivarea deciziei de neconstituționalitate pronunțată în cazul Dan Șova, în legătură cu hotărârea Senatului prin care se respingea cererea de reţinere şi arestare a senatorului PSD.

În motivare, judecătorii CCR critică faptul că Senatul a adoptat o hotărâre pe baza unor prevederi legale și regulamentare care erau neconstituționale. În plus, se subliniază că, la scurt timp după ce a fost respinsă solicitarea DNA de arestare, senatorii au modificat rapid atât Regulamentul, cât şi Legea nr. 96/2006 privind Statutul senatorilor şi al deputaţilior.

Colaborare neloială

„Aceste aspecte ridică problema caracterului loial al colaborării între instituțiile statului și al raportării acestora la principiile și valorile constituționale”, precizează magistrații CCR. În document se precizează că cererea de încuviinţare a reţinerii sau arestării unui membru al Camerei trebuie să fie adoptată cu majoritatea membrilor prezenţi la şedinţa plenului.

Traseu

Odată ce motivarea CCR a ajuns în Senat, aceasta va fi trimisă de Biroul Permanent, până cel târziu marţi, la Comisia Juridică, care va redacta o hotărâre privind solicitarea DNA în cazul Şova. „Această hotărâre va primi un raport consultativ - pozitiv sau negativ - care va fi transmis plenului Senatului, care va decide dacă aprobă sau nu cererea DNA”, a explicat, pentru EVZ, Ioan Chelaru. Astfel, senatorul PSD ar putea afla săptămâna viitoare dacă colegii dau curs sau nu solicitării de arestare a lui dan Șova. „Cel mai porbabil miercuri sau joi cererea ar putea fi votată în plenul Senatului”, a declarat Chelaru.

Potrivit unor surse politice, în Biroul Permanent a existat o propunere conform căreia Senatul să întrebe Parchetul General dacă îşi menţine solicitarea de încuviinţare a arestării preventive a lui Şova, pentru că aceasta nu a fost retrasă. Acest lucru ar însemna o nouă amânare asupra cererii formulate de DNA în martie.

În 25 martie, plenul Senatului a respins solicitarea DNA cu 79 de voturi „pentru”, 67 „împotrivă”, în baza art. 24 din Statutul senatorilor, care prevedea că e nevoie de majoritatea senatorilor, la fel ca şi art. 173 din Regulamentul Senatului.

Ambele articole au fost modificate rapid de senatori, mergându-se pe majoritatea celor prezenți. După ce CSM a sesizat CCR, Senatul a fost nevoit să redacteze o Hotărâre de respingere, publicată în 22 aprilie în Monitorul Oficial, însă aceasta era redactată pe baza articolelor modificate deja de Senat. Acum senatorii sunt nevoiţi să voteze din nou solicitarea DNA.

Parlamentarii- juriști, chemați la raport pe MCV

Deputații și senatorii juriști au dat ieri explicații pe teme privind revizuirea Constituției, modalitatea în care va fi numit șeful ANI, dar și procesul de consultare legislativă, în fața unei delegații de experți europeni, în contextul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV). La finalul întrevederii, întrebat dacă au existat îngrijorări din partea reprezentanților Comisiei Europene în legătură cu modificările la Codul Penal, Florin Iordache (PSD) a arătat că acestea au fost legate de respectarea acestor proceduri și „dacă la modificări au fost interesați și toți cei care trebuia să aibă puncte de vedere, de la Ministerul Justiției până la CSM, societate civilă”. Președintele Comisiei juridice din Senat, liberalul Cătălin Boboc, a susținut însă că reprezentanții CE șiau arătat îngrijorarea cu privire „la un singur lucru de care se fac vinovați parlamentarii Puterii”, și anume faptul că este modificată prea des legislația penală.