CCR acuză că nu poate judeca limpede din cauza presiunilor

CCR acuză că nu poate judeca limpede din cauza presiunilor

Președintele CCR, Valer Dorneanu, s-a plâns că judecătorii sunt tensionați înainte de pronunțarea asupra contestației depusă de Avocatul Poporului asupra Legii care nu-i permite lui Liviu Dragnea să fie premier, din cauza unei condamnări penale

Este complicată (speţa – n.r.) mai ales prin reverberațiile pe care opinia publică le creează în jurul acestei chestiuni, unele din ele răsfrângându- se și asupra multora dintre judecători, inclusiv a mea, că am vina că aș fi semnat acea lege”, a spus, ieri, președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu. El a adăugat că nu se poate pronunța asupra termenului de judecată al Legii 90/2001 pentru că așteaptă punctele de vedere de la Senat, Camera Deputaţilor şi Guvern, solicitate.

FOTO: Răspunsul judecătorilor CCR este așteptat de toată lumea, dar mai ales de Liviu Dragnea

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebat dacă este o problemă că trebuie să se pronunțe asupra Legii din 2001 pe care chiar el a votat-o în ședința pe care a și condus-o în calitate de președinte al Camerei Deputaților, Dorneanu a răspuns: „Nu, nu există instituția recuzării și a incompatibilității la CCR”.

Neconstituționalitatea Legii, efecte monstruoase

Președinte executiv al PMP, Valeriu Steriu, acuză că nimeni nu a reacționat până acum împotriva acestei legi. „Iată că, după 16 ani, vine rândul unei legi să fie analizate (...) pentru că toată lumea are nevoie de un răspuns”, a spus Steriu pentru EVZ, iar celălalt lider PMP, Eugen Tomac, a avertizat că declararea ei neconstituțională ar putea avea efecte „de-a dreptul monstruoase”.

Întrebat de EVZ ce părere are despre faptul că șeful CCR acuză presiuni mediatice, avocatul și deputatul USR, Stelian Ion, a răspuns: „ar trebui să nu se mai plângă de presiuni, ci să fie deasupra lor. Ține de fiecare judecător cum știe să-și exercite profesia și funcția”. Deputatul a adăugat că USR va solicita demisia lui Ciorbea din funcția Avocatului Poporului, dar după decizia CCR asupra Legii, „pentru că ar fi un argument în plus pentru revocare”. Și PNL a cerut demisia lui Ciorbea.

PNL, refuzat la CCR

Tot ieri, CCR a decis că este constituţională Legea privind abilitarea Executivului de a emite ordonanţe, respingând sesizarea inițiată de PNL, semnată și de parlamentari USR şi PMP. „Îi rog pe liberali să înţeleagă că s-a încheiat campania electorală. Îi invit să construim împreună o viaţă mai bună pentru români şi nu să blocăm România”, a venit replica, ironică a lui Liviu Dragnea, pe Facebook. (A contribuit Iasmina Ardelean)

Societatea civilă reacționează

În ciuda frigului, în jur de o sută de persoane au protestat, în urmă cu două zile, în Piața Universității, în timp ce în Cluj, numărul protestatarilor a fost mai mare. Protestatarii au cerut demisia lui Victor Ciorbea din funcția de Avocat al Poporului și au scandat lozinci anticorupție. În mediul online s-a creat o petiție denumită „Victor Ciorbea, ești concediat!”, care a strâns aproape 150.000 de semnături. Numai că, Avocatul Poporului a fost numit de Parlament și nu poate fi revocat din funcție prin inițiativă cetățenească, ci printr-un vot în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, urmare a unui raport al Comisiilor Juridice. „Revocarea se face ca urmare a încălcării Constituției și Legilor”, prevede legea 35/1997 de organizare a instituției. Ciorbea a susținut că contestația sa „nu vizează cazul Dragnea, vizează o reglementare de ansamblu”.