Sesizarea a fost depusă de președinții Parlamentului, Marcel Ciolacu și Teodor Melșcanu.

Ei au susținut că este neconstituțional ca Bugetul de stat și Bugetul de asigurări sociale de stat să fie adoptate prin angajarea răspunderii Guvernului.

Judecătorii Curții Constituționale a României au respins cererea președinților celor două camere, potrivit G4Media.ro, considerând că nu există un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament.

„Bugetul de stat, deoarece a fost asumare a răspunderii de către Guvernul României şi de către Orban, va fi atacat astăzi de către mine şi de către preşedintele Senatului ca şi conflict constituţional, la CCR (…). Nu există precedent în Europa ca un guvern democratic să vină cu un buget fără să fie dezbateri în Parlament. De la Ceauşescu, România nu a mai cunoscut aşa ceva, de 30 de ani. Chiar dacă nu vom reuşi să stopăm acest buget, cu certitudine, dacă decizia ne va fi favorabilă, vom stopa ca altcineva în viitor să facă acest lucru. Cu alte cuvinte, Ludovic Orban va intra în istorie ca primul prim ministru care şi-a permis acest lucru, nu numai din România, ci din Europa democratică”, spunea Marcel Ciolacu pe 23 decembrie.

Legile bugetului atacate la CCR. A fost fixat primul termen