CCIR: Forumul de Afaceri România – Liban va fi organizat în perioada 2-4 octombrie

CCIR: Forumul de Afaceri România – Liban va fi organizat în perioada 2-4 octombrie

Deschiderea unor noi căi de colaborare economice cu Liban a condus la organizarea Forumul de afaceri „România – Liban – Africa”, ce se va desfăşura în Beirut, în perioada 2-4 octombrie 2016. Evenimentul este organizat de CCIR în colaborare Ambasada României în Liban şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri. Totodată, manifestarea se bucură de sprijinul preşedintelui Adunării Naţionale a Republicii Libaneze, Nabih Berri şi a lui Mohammad Hachem, secretar general al Uniunii Culturale Mondiale Libaneze.

Principalele obiective pe care și le porpune Forumul România – Liban – Africa sunt: -    facilitarea pătrunderii pe piaţa africană a oamenilor de afaceri români, prin intermediul oamenilor de afaceri libanezi stabiliţi în Africa de Vest; -    stabilirea de parteneriate între oamenii de afaceri români şi libanezi; -    identificarea de modalităţi concrete pentru realizarea de investiţii în parteneriat în România (de către oamenii de afaceri libanezi), respectiv în Liban (de către oamenii de afaceri români).

Cu toate că prezența companiilor românești pe piața africană este destul de slabă, odată cu reorientarea masivă a României către afacerile europene, România încă mai persistă în memoria instituţională şi socială a ţărilor africane, fiind asociată cu ideea de expertiză de excepţie, corectitudine, solidaritate, prietenie etc. Trebuie ținut cont să că o parte importantă a diasporei libaneze se află în Africa de Vest. Cooperarea oamenilor de afaceri români cu cei libanezi ar putea, în acest caz, să faciliteze reintrarea societăţilor româneşti pe pieţele africane.

Totodată, Africa devine din ce în ce mai atractivă pentru investitori, asigurând un climat favorabil dezvoltării afacerilor. Nevoile de bază ale acestei piețe țin de faptul că clasa de mijloc din Africa cuprinde între 300 şi 400 milioane de persoane, aflate permanent în căutarea unor noi produse, care să corespundă standardelor mondiale. 1.    Sectorul minier: mai multe ţări africane au vaste zăcăminte de resurse minerale care nu sunt exploatate, din cauza lipsei know-how – ului şi a finanţărilor; 2.    Agricultura: continentul african reprezintă cca. 60% din totalul terenurilor arabile necultivate la nivel mondial. Având în vedere ritmul rapid de creştere a populaţiei la nivel mondial, producţia agricolă trebuie să ţină pasul cu această creştere; 3.    Bunurile de larg consum: în Africa consumul populaţiei se ridică la nivelul de cca. 1 trilion USD anual, oferindu-se astfel o bună oportunitate pentru producătorii de bunuri de larg consum, cum ar fi alimente, băuturi, produse electrocasnice, produse de îngrijire personală etc.; 4.    Limba: Africa de Nord, de Vest şi Centrală este în mare parte francofonă, aspect care facilitează dialogul şi relaţiile comerciale.

Pe de altă parte, între România și Liban există o prietenie tradiţională şi relaţii excelente la nivel politic, economic şi social.  

Domenii de activitate vizate în colaborarea România Liban sunt: produse alimentare, electrocasnice, echipamente electronice şi de telecomunicaţii, mase plastice, detergenţi, vopseluri, telecomunicaţii, motoare electrice, materiale şi echipamente de construcţii, produse metalurgice şi siderurgice, construcţii metalice şi din lemn, dezvoltări imobiliare, construcţii civile şi industriale, turism, pescuit.

 

Ne puteți urmări și pe Google News