Cazul Vosganian demonstrează că mentalitatea USL stăpânește Parlamentul României

Cazul Vosganian demonstrează că mentalitatea USL stăpânește Parlamentul României

Aproape ne-au păcălit penalii care formează majoritatea marca USL din Parlament, după câteva cazuri în care au votat cererile procurorilor pentru cercetarea sau arestarea unor parlamentari.

 După maratonul din cazul Udrea, părea că e definitivă schimbarea de atitudine a majorității din Camera Deputaților și Senat în această problemă.

Când Varujan Vosganian a început să plângă în fața senatorilor și să citească rugăciuni, prima reacție a fost să-l compar cu Elena Udrea care nu a apelat la lacrimi nici măcar în cătușe, în drum spre arest.

Senatorul Vosganian a plăns numai pentru că s-a cerut o începere de urmărire penală, moment judiciar care nu trebuie să fie urmat neapărat de trimitere în judecată. Chiar și trimis în judecată, dacă acuzațiile sunt bazate pe fapte inexistente, avocaților lui Vosganian le este simplu să demonteze alegațiile procurorilor.

Așadar, dacă se știa nevinovat Vosganian nu avea niciun motiv să plângă prin Senat sau să apeleze la sprijin divin. Ba chiar cerea colegilor să facă procedura necesară pentru a putea să lămurească în Justiție definitiv această situație. Așa acționa un om care știa că este cinstit.

Discursul lui Vosganian a fost însă unul al celui care se teme de Justiție pentru că știe foarte bine ce a făcut. Răspunsul majorității din Senat este în cea mai pură mentalitate USL a anilor 2012, când liderii defunctei uniuni puneau la cale lovituri de stat și planificau schimbări radicale în sistemul judiciar, cu gândul să întoarcă România în epoca Iliescu- Năstase. Este o dovadă a faptului că nimic nu s-a schimbat în mentalitatea celui mai penal parlament din istoria României.

Votul a fost secret, dar calcule simple duc către o concluzie foarte importantă: cel puțin o parte dintre liberali a votat în stil USL. Asta într-o săptămână în care liderii noului PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga au tot dat semnale că au cimentat o majoritate liberală în Senat. O săptămână în care președintele Klaus Iohannis a ținut primul discurs în Parlament, unde a vorbit despre schimbarea majoră de care are nevoie clasa politică. Inspirați de „politica altfel” a președintelui Klaus Iohannis, câțiva liberali din Senat au votat fix în mentalitatea USL a anului 2012. O situație care îl pune pe președintele României într-o postură jenantă ce prefigurează eșecul lamentabil al proiectului de asanare a scenei politice. O situație care te face să te întrebi dacă nu cumva va urma un mandat în care Iohannis ne va ține discursuri frumoase despre reforma clasei politice, în timp ce penalii vor continua să-și protejeze interesele ca până acum.

Lăsându-l la o parte pe Klaus Iohannis, votul care îl face imun pe Vosganian în fața Justiției expune, prin comparație, o situație extrem de periculoasă care vine să confirme că cei apropiați grupurilor de putere, nu neapărat putere politică, sunt protejați în fața legii.

Cu alte cuvinte, mai populare, rămâne valabilă comparația legii cu o barieră în fața căreia se opresc boii, pe sub care trec cățeii și peste care sar dulăii. În dosarul pentru care are imunitate Vosganian, un alt fost ministru, Adriean Videanu, este cercetat și are averea sub sechestru. Nu poți, în fața acestei situații, să nu te duci cu gândul și la acuzele potrivit cărora generalul SRI Florian Coldea trăgea sforile la șefa DIICOT Alina Bica inclusiv în dosarul Niculae. Dincolo de dovada supraviețuirii mentalității USL în Senat, votul care îl protejează pe Vosganian te face să te întrebi dacă nu cumva sunt și alte implicații mai ascunse.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.