Cazul unui bărbat vindecat de HIV cu ajutorul unui transplant de măduvă osoasă. Evenimentul este istoric pentru medicină

O variantă mutantă de coronavirus care atacă creierul. Omenirea, în pericol.. Sursa: Arhiva EVZ

Un bărbat din Statele Unite s-a vindecat de HIV după ce a primit tratament pentru leucemie. Medicii spun că este al patrulea caz de acest fel. El a fost depistat cu virusul încă din anii 1980.

Bărbatul, de 66 de ani, s-a infectat cu HIV în anii 1980, iar acum a primit un transplant de măduvă osoasă pentru tratarea leucemiei de la un donator care era rezistent în mod natural la virus. Bătrânul a cerut care să nu fie identificat, El a încetat să mai ia medicamente pentru HIV. Mai mult, pacientul a spus că este "mai mult decât recunoscător" că virusul nu mai poate fi detectat în corpul său.

Bărbatul este cunoscut drept pacientul "Orașul Speranței", după spitalul în care a fost tratat în Duarte, California. Mulți dintre prietenii săi au murit de HIV în epoca înainte ca medicamentele antiretrovirale să le ofere oamenilor o speranță de viață aproape normală.

Cum a fost tratat bărbatul pentru virusul HIV

Pacientul a fost atent monitorizat după transplant, iar nivelurile HIV au devenit nedetectabile în corpul său. În acest moment, boala este în reducere de mai bine de 17 luni. Primul pacient vindecat de HIV a fost în 2011. Este vorba despre Timothy Ray Brown - cunoscut drept Pacientul Berlin.

"Orașul Speranței" este atât cel mai în vârstă pacient care a fost tratat în acest fel, cât și cel care a trăit cel mai mult timp cu HIV. Totuși, transplanturile de măduvă osoasă nu vor revoluționa tratamentul HIV pentru cele 38 de milioane de oameni din lume infectați în prezent.Este o procedură complexă cu potențiale efecte secundare semnificative. Așadar, nu este chiar o opțiune potrivită pentru majoritatea persoanelor infectate, informează Antena 3.

HIV, prescurtarea în limba engleză a Human Immunodeficiency Virus (virusul imunodeficienței umane), reprezintă două specii de Lentivirus din subgrupul retrovirusurilor, HIV-1 și HIV-2. Ele cauzează la om sindromul imunodeficienței dobândite, SIDA. Acesta nu poate fi îndepărtat complet din organism pentru că aceste virusuri au capacitatea de a-și înscrie codul în codul genetic al celulei gazdă. O infectare cu HIV duce după o perioadă lungă de incubare, de ani, chiar zeci de ani, la declanșarea bolii SIDA.