Rudele a trei dintre militarii morţi în accidentul de la începutul lunii iulie au dat statul român în judecată şi cer daune materiale în valoare de câte 10 milioane de euro.
Familiile celor 12 militari decedaţi în tragedia aviatică de la Tuzla susţin că au aflat din presă despre raportul final al Parchetului General, care a stabilit că accidentul a fost produs de o defecţiune tehnică şi a dispus neînceperea urmării penale, şi că niciun oficial al statului nu le-a oferit lămuriri suplimentare.
Trei dintre familiile militarilor morţi au acţionat deja în instanţă statul român şi solicită daune materiale în valoare de câte 10 milioane de euro. Citiţi şi:
- Tăcerea de la Tuzla
- Militarii morţi în accidentul de la Tuzla, înmormantaţi ca nişte eroi
"Dacă armata era mai exigentă, fiul meu ar fi trăit"
"Sunt nişte semne de întrebare, dacă avionul mai era bun de zbor, dacă se putea prevede defecţiunea, dacă revizia a fost făcută la timp, dacă piesele au fost înlocuite. Trebuie să fie cineva răspunzător pentru toate astea", spune Petre Furtună, tatăl fruntaşului Cosmin Furtună.
"Nu-mi vine să cred, este o bătaie de joc. Mergem săptămâna viitoare la Bucureşti, la Parchetul General, să luăm cu semnătură de primire acest raport final", adaugă printre lacrimi Milica Sărman, mama fruntaşului Vlăduţ Sărman.
La rândul său, tatăl soldatului Cosmin Florescu se întreabă de ce misiunea a avut loc la Tuzla, "pe un aeroport civil, şi nu la Bobocu sau la Bacău, unde se organizau de obicei".
Citiţi şi:
- “De la ministrul Apărării în jos, toţi sunt vinovaţi. Ăla de l-am împuşcat eu îi belea!”
- Accidentul aviatic de la Tuzla: Aviatoarea cu suflet de pictoriţă
- Accidentul aviatic de la Tuzla: Cum s-a salvat pilotul avionului
Familiile locotenentului Liviu Antim, fruntaşului Vlăduţ Sărman şi soldatului Cosmin Florescu au dat deja în judecată statul român şi cer şi o nouă expertiză, girată de NATO. "L-am dat în grija armatei şi acum ei spun că aparatul de zbor era de vină, dacă armata asta pe care el a iubit-o atât de mult era mai exigentă şi ar fi verificat cum trebuie avionul, băiatul meu ar fi trăit", conchide Emilia Sărman.
În cazul familiei Sărman, primul termen al procesului de la Tribunalul Bucureşti a fost stabilit pentru data de 13 ianuarie 2011. Pe lângă aflarea adevărului asupra morţii fiilor lor, cele trei familii cer daune materiale de câte 10 milioane euro, bani pe care susţin că îi vor dona pentru dotarea armatei.
"Vreau ca banii să se ducă la Divizia de scafandri unde fiul meu a lucrat cu atâta drag, să fie dotată corespunzător. Să se cumpere şi un elicopter cu care băieţii să poată efectua antrenamente fără a fi în pericol“, explică Emilia Sărman.