Cazul Rodica Stănoiu, ENIGMA din Comisia SIPA. Răbufnire neașteptată. Coldea, Maior și Kovesi, PROTEJAȚI?

Cazul Rodica Stănoiu, ENIGMA din Comisia SIPA. Răbufnire neașteptată. Coldea, Maior și Kovesi, PROTEJAȚI?

Senatorul PSD Șerban Nicolae – președintele Comisiei SIPA din Parlament – a încercat să clarifice misterul neincluderii Rodicăi Stănoiu pe lista foștilor miniștri ai Justiției invitați la audierile Comisiei SIPA.

Rodica Stănoiu, care a deținut portofoliul în guvernul Adrian Năstase, în perioada decembrie 2000 – martie 2004, nu este pe lista persoanelor care vor fi audiate, în viitorul apropiat, de Comisia SIPA.

Judecătorul Cristi Vasilică Danileț (fost membru CSM) a vorbit la finele lunii mai despre un raport din 2005, care ar fi arăta că 80% dintre informațiile din arhiva SIPA ar fi mers direct la Stănoiu.

Șerban Nicolae a explicat mecanismul de funcționare al  Comisiei SIPA și a prezentat motivele pentru care Stănoiu nu a fost încă adus în fața Comisiei SIPA.

„Ar fi bine ca propaganda asta stupidă să fie ceva mai inteligentă. Nu s-a pus problema ca doamna Stănoiu să nu fie invitată, ci ne-am făcut o ordine de priorități. E foarte simplu: dacă citește cineva hotărârea de înființare a acestei comisii și obiectivele comisiei, o să vadă că e vorba în principal de circumstanțele desființării DGPA. Noi am considerat că este firesc să-i invităm pe miniștrii Justiției din perioada 2004-2008: când SIPA s-a desființat și s-a înființat DGPA, apoi când s-a desființat DGPA – în 2006 -, plus perioada următoare (respectiv mandatele lui Chiuariu și Predoiu). Asta nu înseamnă că nu ar putea să fie invitată și doamna ministru Stănoiu, și predecesorii ei. Speculația este una rudimentară sau stupidă”, a punctat Nicolae pentru psnews.ro.

O problemă majoră o reprezintă, afirmă senatorul, faptul că PNL-iștii insistă ca foștii șefi ai SRI George Maior și Florian Coldea, dar și fostul procuror general Laura Codruța Kovesi, să nu fie aduși în fața Comisiei.

„Singurele persoane pentru care se solicită insistent să nu care cumva să fie deranjate sunt foști sau actuali șefi ai Serviciului Român de Informații, foști sau actuali procurori generali, la insistențele grupului PNL. Eu am spus – și majoritatea comisiei e de aceeași părere – că mai degrabă invităm persoane care nu au nimic de spus și aflăm că nu cunosc niciun fel de date relevante, decât să ajungem în situația să ocolim pe cineva. Dar cei de la PNL doresc să transmită șefilor – foști sau actuali – de la SRI și de la Parchetul General faptul că ei i-au apărat cu piepturile dezgolite”, a afirmat Șerban Nicolae.