Cazul Navalnîi. Liderii UE pregătesc o nouă salvă pentru Putin
- Tudor Borcea
- 2 octombrie 2020, 19:12
Otrăvirea disidentului rus Alexei Navalnîi va fi luată iar în discuție de cei 27, la summit-ul european din 15-16 octombrie, fiind de așteptat o declarație comună pe această temă.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat, vineri, că cele 27 state membre ale blocului comunitar așteaptă întâi ancheta Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) în legătură cu tentativa de eliminare a principalului opozant al Kremlinului
„Ne vom întoarce la acest subiect peste două săptămâni”, a declarat Angela Merkel la finalul summitului UE de două zile.
Pe de altă parte, tot Merkel a declarat că „salută” condamnarea de către liderii Uniunii Europene a otrăvirii lui Aleksei Navalnîi în prima zi a summitului.
„Utilizarea armelor chimice reprezintă o încălcare gravă a legii international”, se menţionează în concluziile summitului, scrie Agerpres.
În egală măsură, liderii blocului comunitar au făcut din nou un apel pentru ca autoritățile de la Moscova să colaboreze cu anchetatorii OAIC, să-i identifice și să-i aducă în fața justiției pe cei responsabili de otrăvirea lui Navalnîi.
Aleksei Navalnîi, un critic vocal al preşedintelui rus Vladimir Putin şi un proeminent militant anti-corupţie, a leşinat într-un avion care efectua o cursă internă pe 20 august şi a fost transportat în Germania, în comă, pentru tratament, două zile mai târziu.
La 2 septembrie, guvernul german a anunţat că un laborator militar a descoperit probe „de necontestat” ale unui atac cu un agent neurotoxic asupra lui Navalnîi. Concluziile laboratorului german au fost confirmate independent în urma unor expertize în Franţa şi Suedia.
La șase săptămâni după otrăvirea sa, opozantul Alexei Navalnîi îl acuză direct pe liderul de la Kremlin și vrea să se întoarcă în Rusia.
„Afirm că Vladimir Putin este în spatele acestui act, nu văd alte explicații”, a declarat Navalnîi pentru Der Spiegel.
Primele elemente ale anchetei, dezvăluite de puține media din Rusia, arată că cel sau cei care au acționat împotriva lui Navalnîi aveau intenția să-l ucidă.
Anterior, preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, afirmă că Navalnîi „lucrează pentru servicii străine” şi că Putin „i-a salvat viaţa”.
„Este clar că Navalnîi lucrează pentru serviciile speciale şi pentru autorităţile unor ţări occidentale”, a adăugat oficialul rus.
Volodin nu a precizat în ce fel i-a salvat preşedintele rus viaţa lui Navalnîi.