Cazul Marian Vanghelie. Avocații nu cred în acuzațiile DNA: „E o vrăjeală”

Cazul Marian Vanghelie. Avocații nu cred în acuzațiile DNA: „E o vrăjeală” Sursă: EVZ

Tribunalul Municipiului București deliberează cu privire la propunerea de arestare, formulată de DNA în cazul fostului primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie. Fostul primar, fratele său, Paul Vanghelie, și alte 11 persoane, au fost reţinute de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie și prezentați în fața instanței cu propunere de arestare.

Avocatul Mihai Drăgan, care îl reprezintă pe Marian Vanghelie susține că dosarul penal nu are consistență. El descrie îl descrie ca fiind „o vrăjeală”. Avocatul susține că după doi ani de cercetări „in rem”, într-o singură zi, procurorii i-au pus sub acuzare pe Marian Vanghelie și pe ceilalți acuzați.

„Opinia mea este că acest dosar e o vrăjeală. De acum doi ani și până în 13 ianuarie 2022, când l-au adus la DNA, dosarul a stat în faza «in rem», timp în care procurorii au tot făcut acte de procedură fără ca noi să știm despre ce e vorba. Într-o singură zi, în 13, Vanghelie și ceilalți au devenit, pe rând, suspecți, inculpați și în final reținuți”, a afirmat avocatul Mihai Drăgan.

Pe de altă parte, apărătorul lui Paul Vanghelie, fratele fostului primar consideră că o arestare nu se justifică. Avocatul Veronel Rădulescu a precizat că sunt fapte de natură comerciale pentru care nu se justifică arestarea.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am crezut că au apus vremurile cu arestări pentru fapte de acum cinci ani, mai ales că este vorba de fapte de natură comercială.  Mă întreb unde este pericolul social, starea de periculozitate?“, a mai spus avocatul Rădulescu, pentru gandul.ro.

Sursa: arhiva EVZ

 

Marian Vanghelie acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat

Marian Vanghelie este acuzat, alături de celelalte persoane, de constituirea unui grup infracţional, trafic de influenţă şi instigare la abuz în serviciu. Ancheta vizează achizițiile făcute de firma Consiliului Local al Sectorului 5, Economat Sector 5. Procurorii susțin că este vorba de achiziții supraevaluate care au produs un prejudiciu de 256 milioane de lei.

Dosarul are, conform unor surse judiciare, 115 volume, grosul fiind format din acte și documentație ridicată de la mai multe societăți comerciale care au desfășurat activități de comerț cu Economat.

Cercetările au fost demarate în urmă cu doi ani și se bazează inclusiv pe rapoarte ale Curții de Conturi. Pe lângă acestea au fost atașate și două denunțuri, conform gandul.ro. Unul dintre acestea ar fi fost făcut de o persoană din cadrul uneia dintre firmele cercetate care a susținut că o parte din profit mergea la Vanghelie.

Potrivit unui comunicat transmis de DNA, procurorii de la Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Marian Daniel Vanghelie, la data faptelor consilier în cadrul Consiliului Local Sector 5 Bucureşti; a lui Marian Leonard Petre, la data faptelor director general al SC Economat Sector 5 SRL; a unei rude a fostului primar, administrator de societate comercială; a Floricicăi Carmen Rămulescu, la data faptelor director Achiziţii în cadrul societăţii; a lui Marian Lupaşcu, la data faptelor director general la SC Amenajare Edilitară şi Salubrizare SA; a Loredanei Ionela Zidărescu, la data faptelor şefă Direcţiei Investiţii şi Achiziţii Publice la societatea anterior menţionată, şi a altor şapte administratori de societăţi comerciale care ar fi fost implicate într-un lanţ de fraudare a banilor publici.

Cum opera organizația din jurul lui Vanghelie

Procurorii DNA susțin că, la finele anului 2018, Marian Vanghelie, Marian Leonard Petre şi un om de afaceri ar fi constituit un grup infracţional organizat. Obiectivul a fost obţinerea de foloase de către firmele controlate de Marian Vanghelie și persoanele implicate prin prejudicierea bugetului SC Economat Sector 5 SRL.

„Obţinerea acestor foloase s-ar fi realizat prin efectuarea de către SC Economat Sector 5 SRL a unor achiziţii de bunuri nelegale şi la preţuri supraevaluate (produse alimentare şi nealimentare între care patinoare artificiale, tarabe, nebulizatoare, agende, bomboane şi dulciuri, cântare comerciale, măşti FFP2 şi geluri dezinfectante etc.) de la societăţile controlate de aceştia. Grupul a acţionat în perioada 2018 - 2020 şi ar fi avut o structură bine determinată, ierarhia în cadrul acestuia fiind dată de rolul pe care fiecare membru îl avea în desfăşurarea activităţii infracţionale”, precizează DNA.

La vârful ierarhiei, spun procurorii, s-ar fi aflat Marian Daniel Vanghelie, urmat de Petre Marian Leonard - directorul general al Economat sector 5, şi un om de afaceri, suspect în cauză.

„Mecanismul de acţionare al grupului era unul complex. Astfel, după achiziţia bunurilor respective de către societăţile controlate de oamenii de afaceri de la diverşi furnizori, acestea erau revândute la suprapreţ către SC Economat Sector 5 SRL, în mod direct, dar şi prin crearea mai multor lanţuri comerciale în care erau interpuse aceleaşi societăţi, controlate de membrii grupării”, indică DNA.

Economat distribuia bunurile achiziționate către entități din subordinea Primăriei

Ulterior, societatea ar fi revândut produsele respective la preţuri supraevaluate către aproape toate entităţile din subordinea Primăriei Sectorului 5 sau a Consiliului local Sector 5. Între entitățile către care au fost revândute produsele achiziționate s-au aflat Administraţia Domeniului public, Administraţia Pieţelor Sector 5, Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache”, Direcţia de Impozite şi Taxe Locale Sector 5, şcoli, grădiniţe etc.

DNA a mai arătat că au existat creşteri de preţuri chiar şi de 31 de ori faţă de preţul practicat de furnizorul iniţial. Astfel, un capsator de plastic a fost achiziţionat de Economat Sector 5 SRL cu preţul de 81,6 lei, în condiţiile în care preţul iniţial era 2,59 lei.

„Prin demersurile menţionate mai sus, ar fi fost produs un prejudiciu estimat în valoare totală de peste 256 milioane lei”, au precizat procurorii.

Într-un context asemănător, arată anchetatorii, în perioada 2016-2019, Marian Vanghelie ar fi pretins de la un om de afaceri 50% din profitul pe care firma acestuia îl obținea din vânzarea de mărfuri supraevaluate către Economat Sector 5. El ar fi încasat 80.463.800 lei, spun procurorii, pentru a-şi exercita asupra directorului general, Marian Leonard Petre. Acesta urma să facă o serie de achiziții de la firma respectivă și să se asigure că sunt făcute plățile cu celeritate.

Nereguli descoperite de Curtea de Conturi

La finalul anului 2020, după preluarea mandatului de primar al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone a făcut publice mai multe rapoarte ale Curții de Conturi. Inspectorii Curții au descoperit mai multe nereguli în achizițiile făcute de o serie de entități din subordinea Primăriei Sectorului 5.

Documentele au confirmat mai multe nereguli care au fost descoperite la Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”. Evenimentul Zilei a relatat, la vremea respectivă despre cheltuieli nelegale descoperite la centrul cu pricina.

În urma verificărilor, conducerea Curții de Conturi a solicitat instituțiilor verificate și Primăriei Sectorului 5 să ia măsurile legale ce se impun, în vederea remedierii abaterilor constatate. Într-unul din depozitele centrului, au fost descoperite mai multe bunuri achiziționate, de-a lungul anilor, de Centrului Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”. Valoarea acestora se ridica la 2.419.414 lei (493.000 euro).

Au fost descoperite mii de perechi de încălăminte, mingi, trotinete electrice, cărți pentru copii, jucării, pungi de cadouri, steaguri, ornamente de sărbători, medalii, mănuși de box, dezinfectanți, tricouri inscripționate, geci de iarnă, topuri de hârtie, brelocuri, umbrele, baloane, pistoale de jucărie etc.

Toate aceste bunuri, precum și multe altele, au fost achiziționate prin societatea Economat din Sectorul 5, dar și de Centrul Cultural.