Scandalul dintre jurnalista de renume Lucia Goracci și parlamentara româncă Diana Șoșoacă se mută în instanță. Informațiile au fost transmise public cu puțin timp în urmă. Echipa ziariștilor de la postul de televiziune Rai Uno urmează să fie apărată de o firmă de avocatură importantă, după ce străinii au acuzat că au fost sechestrați în locuința senatoarei. „Doamna de fier” a României riscă ani grei de închisoare.
Este informația momentului! Conflictul dintre jurnalista Lucia Goracci și senatoarea Diana Șoșoacă ajunge în instanță. Anunțul a fost făcut de prezentatorul de televiziune Antena 3 Mihai Gâdea, miercuri seară, 15 decembrie.
Cazul Lucia Goracci ajunge pe masa judecătorilor
Reprezentanții postului TV Rai Uno din Italia nu au de gând să tolereze evenimentele la care au luat parte reporterii trimiși în România pentru a-i lua interviu senatoarei Diana Șoșoacă. Lucia Goracci urma să documenteze situația pandemică și a vaccinării din țara noastră, având în vedere că suntem pe penultimul loc în Europa la imunizarea cu serurile anti-coronavirus.
Echipa Rai Uno a acuzat, însă, că a fost sechestrată în cabinetul de avocatură al Dianei Șoșoacă, lucru dovedit de imaginile video care o surprind pe senatoare închizând ușa în fața jurnaliștilor. Prin urmare, cazul Luciei Goracci urmează să fie judecat în instanță, potrivit unor surse citate de Mihai Gâdea. Prezentatorul român de televiziune a sugerat că reputata jurnalistă urmează să fie apărată de o casă de avocatură celebră.
Reacția președintelui Uniunii Ziariștilor din Italia
În altă ordine de idei, președintele Uniunii Ziariștilor din Italia, Carlo Bartoli a catalogat situația în cauză ca fiind una „extrem de gravă”. „Cred că este o întâmplare care să pună pe gânduri toate țările din Uniunea Europeană, în care apărarea informării, apărarea libertății de exprimare, a dreptului cetățenilor de a fi informați corecți este în joc.
Cazul Luciei Goracci este de o extremă gravitate. Cred că acțiunile doamnei senatoare și ale poliției trebuie blamate, dezaprobate în manieră fermă și fără discuție (n.r. se face referire la acuzațiile potrivit cărora agenții de poliție au reținut jurnaliștii străini timp de opt ore; Poliția Română a negat, însă, aceste informații, precizând că echipa Rai Uno s-a deplasat de bunăvoie la sediul Secției nr. 4 din București).
Dar, în general, Uniunea Europeană trebuie să reafirme acest drept al ziariștilor de a informa fără a fi ținta amenințărilor, a violențelor și a intimidării. Este un pericol pentru țările și pentru democrațiile noastre.
„O umbră nedreaptă peste o țară ca România”
Nu am avut posibilitatea să vorbim cu Lucia, dar i-am transmis imediat public solidaritatea noastră și că îi suntem aproape ei și colegilor echipei de la Rai Uno, care s-au aflat implicați în această neplăcută situație, care, trebuie să spun, aruncă o umbră nedreaptă peste o țară ca România. Nu este corect ca România să fie implicată într-un episod atât de urât”, a declarat președintele Uniunii Ziariștilor din România.
Dreptul la informare nu trebuie să fie ținta violențelor
Întrebat dacă există, în prezent, o inițiativă concretă, legală, prin care să solicite autorităților române o poziție oficială publică în legătură cu cele întâmplate, Carlo Bartoli a transmis: „Noi am luat deja poziție publică în acest caz, vom evalua împreună cu autoritățile italiene, împreună cu Rai, împreună cu ziarista Lucia Goracci și cu echipa sa eventualele acțiuni de pus în aplicare.
Împreună cu ei trebuie mai întâi de toate să reafirmăm un drept, care este un drept al tuturor cetățenilor europeni, de a fi informați. Informarea nu poate fi ținta amenințărilor, a violenței. Cazul român este unul extrem de urât”, a spus Carlo Bartoli, președinte al Uniunii Ziariștilor din Italia.