Cazul Lucian Blaga. Motivele furiei comuniste împotriva sa. Evenimentul istoric

Cazul Lucian Blaga. Motivele furiei comuniste împotriva sa. Evenimentul istoric Sursa foto: Wikipedia

„Cazul Lucian Blaga”. La CNSAS există un fond documentar consistent dedicat urmăririi informative a filosofului, poetului și diplomatului Lucian Blaga (1895-1961). Jurnalistul și istoricul Dan Andronic a publicat în cel mai recent număr al „Evenimentului Istoric”, Nr.76, articolul dosar dedicat „Cazului Lucian Blaga”.

Lucian Blaga este un mare filosof, un mare diplomat, un excepțional memorialist. Așadar, pentru „apostolii de la Răsărit”, filosofia lui Blaga era o barieră în calea răspândirii marxismului...mai exact a ceea ce înțeleseseră Jdanov, Stalin, Ana Pauker din marxism. Fără a cădea în extrema cealaltă  - marxismul ca ideologie nu e un ideal în materie- pot spune că nu înțeleseseră mare lucru. De aceea, orice ideologie care făcea opoziție, era ab initio redusă la tăcere și ideologii, la fel, scoși din joc. Totuși, Blaga era o „nucă” foarte tare.

Cazul Lucian Blaga - rivalități vechi?

Materialul este construit pe două direcții, una bazată exclusiv pe documente, cealaltă pe analiza epocii din mărturii ale contemporanilor. Ori, Lucian Blaga, autorul monumentalei „Trilogii a Culturii”, cel care cultiva ideea țăranului autentic, era în contratimp cu „marii corifei” ai colectivizării și naționalizării. Blaga era diplomat cu state vechi, chiar la Lisabona, unul din centrele nodale pentru „lumea liberă”, evident, care stăteau ca „paiul” în ochii liderilor comuniști.

Cazul Lucian Blaga - „pista legionară”

Acuzațiile de legionarism erau atât de comune în epoca „obsedantului deceniu” încât nici Lucian Blaga nu putea scăpa. Articolul practic demontează punctual aceste acuzații. Blaga era coleg de generație cu mulți filosofi atrași de fenomenul legionar, dar nu toți au fost și militanți legionari, rebeliunea din 1941 i-a scos definitiv din această arie ideologică, iar în emigrație, s-au dezis de ea. Blaga a trăit în România, nu a ajuns la închisoare, dar a fost marginalizat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dan Andronic scrie în deschiderea articolului:

„Am consacrat în acest număr un spațiu amplu dedicate lui Lucian Blaga. Vă mărturisesc sincer că nu m-am plecat cu mult entuziasm asupra dosarului de la CNSAS, dar văzând documentele, am început să caut. Ce? Motivele furiei comuniste împotriva lui Lucian Blaga”

Puteți citi articolul complet aici. 

Evenimentul istoric

Sursa foto: Evenimentul istoric

 

Revista presei