Cazul Kosovo: Membrii UE, uniti impotriva Rusiei si SUA

Cazul Kosovo: Membrii UE, uniti impotriva Rusiei si SUA

Membrii UE s-au angajat astazi sa dea dovada de unitate in privinta statutului provinciei Kosovo, chiar si in cazul unui esec al ultimei tentative de mediere intre Serbia si albanezii din provincie, decisi sa nu permita SUA si Rusiei sa controleze soarta unui teritoriu european, comenteaza AFP.

Ministrul portughez de externe, Luis Amado, a carui tara asigura presedintia UE, a apreciat ca "riscul cel mai mare" pentru Europa este ca statele Uniunii Europene sa se prezinte fara un punct de vedere unitar asupra acestui subiect.

"Nu pot concepe ca, la finalul acestui proces de negocieri, sa avem o pozitie ferma a Rusiei, o pozitie ferma a Statelor Unite si o pozitie europeana care nu exista. In acest caz, am pierde orice credibilitate in materie de politica externa", a spus el.

Amado a adaugat ca toti ministrii aflati astazi la Viana do Castelo, in Portugalia, au avut "acelasi sentiment".

Un oficial american a confirmat ieri punctul de vedere al Washingtonului, care este dispus ca, in cazul unui esec al negocierilor, sa recunoasca independenta provinciei Kosovo.

Rusia, aliat ferm al Serbiei care se opune categoric independentei provinciei, a declarat in repetate randuri ca nu va fi de acord cu nici o solutie care nu va fi acceptata de ambele parti.

UE refuza sa precizeze ce masuri va lua in cazul proclamarii unilaterale a independentei provinciei Kosovo. Chiar daca astazi au fost de acord sa depuna eforturi pentru a ramane uniti, cei 27 de membri ai Uniunii nu au gasit o pozitie comuna, mai multe state europene - confruntate la randul lor cu revendicari separatiste - fiind foarte reticente in ceea ce priveste aparitia unui nou stat pe harta Europei.   Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a declarat ca tarile europene nu pot pierde influenta asupra acestui dosar. "Este marele test al politicii noastre externe", a spus el. Kosovo este "in profunzime, o problema europeana", iar UE are "responsabilitatea si dreptul de a ghida acest proces", a mai adaugat Rehn.

Ne puteți urmări și pe Google News