Cazul fraţilor Micula. România, olbigată de Comisia Europeană să rupă contractul bilateral cu Suedia

Cazul fraţilor Micula. România, olbigată de Comisia Europeană să rupă contractul bilateral cu Suedia

Comisia Europeană a obligat România să rupă contractul bilateral cu Suedia, pentru investiţii, semnat în anul 2003 şi care încalcă normele în vigoare. În caza acestui contract, fraţii Micula, afacerişti suedezi de origine română, au acţionat statul român în judecată la la Curtea de Arbitraj de la Washington.

Comisia Europeană susţine că tratatul viza întărirea protecţiei investitorilor care au devenit inutile după extinderea UE. În caza acestui contract, fraţii Micula, afacerişti suedezi de origine română, au acţionat statul român în judecată la la Curtea de Arbitraj de la Washington.

Fraţii Micula au obţinut din partea instanţei o despăgubire de 179 de milioane de euro pe motiv că nu au mai beneficiat de schema de ajutor prevăzută pentru investitorii străini.

Comisia Europeană a considerat, însă, că aceste despăgubiri sunt ilegale şi le-a cerut fraţlor Micula să înapoieze banii.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Suma plătită de România celor doi investitori suedezi drept despăgubiri ca urmare a anulării unei scheme de ajutor pentru investiții încalcă normele UE privind ajutoarele de stat", a fost concluzia Comisiei Europene (CE), în urma unei investigaţii amănunţite.

În 2014, fraţii Ioan şi Viorel Micula, proprietarii European Drinks, au pus sechestru pe acţiunile deţinute de statul român la Petrom, iar ulterior pe conturile Ministerului de Finanţe. Aceasta în contul unei decizii irevocabile a Curţii de Arbitraj de la Washington potrivit căreia statul român trebuie să îi despăgubească pe cei doi fraţi de naţionalitate suedeză cu peste 82 de milioane de euro.