CAZUL FERGUSON: Manifestaţii în memoria lui Michael Brown

CAZUL FERGUSON: Manifestaţii în memoria lui Michael Brown

Sute de tineri din universităţi, şi nu numai, au ieşit pe străzi pentru a cere dreptate în cazul lui Michael Brown, tânărul afroamerican ucis de un poliţist alb în august, la Ferguson.

Mişcarea s-a numit "Hands Up Walk Out" (Mâinile sus, mergeţi), unde mii de protestatari s-au adunat simbolic la locurile lor de muncă sau în şcoli, în jurul orei 13.01, ora la care a fost ucis tânărul la 9 august.

"Comunităţile noastre sunt rănite şi furioase", a indicat grupul Ferguson Action, care a organizat manifestaţia pentru a protesta faţă de decizia unui mare juriu din Missouri de a-l exonera pe Darren Wilson, în vârstă de 28 de ani, poliţistul care l-a împuşcat pe Michael Brown, scrie Mediafax.ro

Organizatorii au cerut de asemenea să fie citite numele "victimelor violenţei poliţiei", inclusiv al lui Tamir Rice, un băiat afroamerican de 12 ani, ucis de un poliţist în timp ce se amuza cu o armă de jucărie.

Ne puteți urmări și pe Google News

La New York, câteva sute de tineri, majoritatea studenţi şi liceeni albi, s-au aşezat pentru scurt timp în Times Square pentru un moment de reculegere, înainte de a pleca, scandând "Mâinile în aer, nu trageţi" sau "fără dreptate, fără pace".

Ei purtau pancarte pe care scria "Poliţiştii ucigaşi în închisoare", "Ferguson este peste tot" şi "Vieţile negrilor contează".

Manifestaţii au avut loc în toată ţara, inclusiv la Harvard, în California, Texas sau în Georgia. La Washington, zeci de persoane s-au adunat în faţa Departamentului Justiţiei.

Numeroase persoane ridicau mâinile, un mod de a spune "nu trageţi" şi un gest devenit semn al protestelor faţă de violenţele poliţiei.

Tensiunile au pornit după ce judecătorii au decis ca poliţistul să nu fie pus sub acuzare. Cazul a provocat revolte la Ferguson, săptămâna trecută.

Moartea tânărului a provocat deja violenţe în oraş în vară, alimentând dezbaterile privind rasismul în poliţie şi în ţară.