Cazul extrădării lui Puiu Popoviciu. Ministrul Justiției cere verificarea abuzurilor semnalate de judecătorii britanici

Cazul extrădării lui Puiu Popoviciu. Ministrul Justiției cere verificarea abuzurilor semnalate de judecătorii britanici

Ministrul Justiției, Stelian Ion, solicită verificarea modului în care s-a desfășurat procesul omului de afaceri Puiu Popoviciu.

Stelian Ion a reacționat după ce o instanță a Înaltei Curți a Regatului Unit a Marii Britanii a respins cererea de extrădare a omului de afaceri Puiu Popoviciu. Judecătorii britanici și-au motivat decizia arătând că omul de afaceri nu ar fi avut parte de un proces corect în România.

Instanța britanică a precizat că procesul lui Puiu Popoviciu a fost „un exemplu extrem de lipsă de imparțialitate judiciară”.

„În cazul Puiu Popoviciu e de analizat. Iată, o instanța din Marea Britanie a dat o decizie care sancționează instanța română, ceea ce este foarte grav. Trebuie să vedem foarte clar unde sunt probleme. În orice caz, toate dosarele trebuie să se bucure de atenție. Reprezintă un semnal de alarmă. O discuție trebuie să aibă loc. Nu vor rămâne lucrurile așa”, a precizat Stelian Ion, conform luju.ro.

Potrivit spuselor ministrului, o anchetă trebuie să stabilească dacă instanța din România a avut probleme și dacă procesul lui Puiu Popoviciu a fost incorect.

„Trebuie să vedem dacă într-adevăr instanța din România a avut o problema. Acum, noi avem încredere în instanțele noastre, dar când apar astfel de acuzații trebuie să vedem dacă a fost vreo problema. Subiectul nu se închide”, a precizat ministrul Justiției, Stelian Ion.

Judecătorii britanici au refuzat extrădarea lui Puiu Popoviciu

O instanță a Înaltei Curți de Justiție – High Court – din capitala Marii Britanii a respins cererea de extrădare formulată de România pentru omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu. Decizia judecătorilor a avut în vedere faptul că omul de afaceri „nu a beneficiat în România de un proces echitabil”.

„Probele demonstrează că Apelantul a suferit un exemplu extrem de lipsa de imparțialitate judiciară, astfel încât sunt indiscutabile consecințele pentru echitatea procesului.  Sunt convins că există temeiuri serioase pentru a crede că Apelantul a fost condamnat de către un judecător care nu putea fi impartial....

și care, pe cale de consecință, nu ar fi trebuit să judece cazul și, în acest fel, Apelantului i-au fost încălcate toate drepturile sale privind un proces echitabil, în baza art.6. În consecință, există temeiuri serioase pentru a crede că se va confruntă cu un risc real de a suferi o încălcare a tuturor drepturilor sale prevăzute de art.5, dacă va fi extradat în România, întrucât încarcerarea lui va fi arbitrară”, se arată în decizia judecătorilor britanici, conform luju.ro.

Decizia judecătorilor britanici nu este definitivă și poate fi contestată de statul român printr-un apel la Curtea Supremă a Marii Britanii. Probabilitatea ca această soluție să fie modificată, însă, este destul de redusă.