Cazul Caracal. Complicele lui Dincă, un pion sacrificat „pe altarul adevărului juridic”
- Petrisor Cana
- 6 decembrie 2019, 12:28
Singurul suspect reținut de DIICOT, după patru luni de zile de anchetă, cu excepția lui Gheorghe Dincă, este Ștefan Risipițeanu, alcoolicul anonim, vecin și om de casă al „monstrului din Caracal”. Deși a negat participarea la violul asupra Luizei Melencu, magistrații de la Curtea de Apel București i-au respins cererea de eliberare condiționată
Gheorghe Dincă l-a indicat, pe 6 noiembrie, ca și complice la un viol asupra Luizei Melencu, pe Ștefan Risipițeanu, un om de 36 de ani, fără căpătâi, pe care „monstrul din Caracal” îl chema să îl ajute la treburi gospodărești iar DIICOT l-a reținut. Astfel, el a devenit un pion principal în cazul disparițiilor celor două fete, Luiza Melencu și Alexandra Măceșanu. Apoi, procurorul-șef interimar Georgiana Hossu a declarat că dosarul va fi finalizat până la sfârșitul anului. Așa cum au lăsat să se înțeleagă apropiați ai anchetei, Risipiceanu a început, deja, să „îl toarne”, la rândul lui, pe Gheorghe Dincă, cum că ar face parte dintr-o rețea de trafic de persoane. Valentin Vladu, avocatul lui Ștefan Risipițeanu, declara, înainte de pronunțarea deiziei de ieri, de la Curtea de Apel București, că nu sunt probe suficiente împotriva clientului său și că va contestata arestarea preventivă.
Un om compromis, pradă ușoară pentru anchetatori
La solicitarea EVZ, dr. Gheorghe Alexandrescu, medic legist cu peste 40 de experiență în domeniu, fost șef al Laboratorului de Prosectură al INML, a făcut o analiză a lui Ștefan Risipițeanu, în contextul în care a ajuns să fie inculpat „de bază” în dosarul DIICOT: „Referitor la <omul de casă> ca şi la vecini, este o vorbă în popor, cum că aceştia ştiu multe dar preferă să tacă sau, fără legătură cu vreo faptă, doar de amorul artei, <ce nu ştie bărbatul ştie tot satul>. De ce este alcoolicul cronic, consumator de băuturi alcoolice de proastă calitate şi contrafăcute, conţinând toxice cu tropism neurologic, digestiv şi hepato-renal (metale grele, produşi secundari de distilare-aldehide şi cetone, metanol etc.) repudiat de familie şi societate? Pentru că devine dependent şi permanent drogat, fiind dispus să încalce regulile de convieţuire, îngroşând rândurile infractorilor, mai ales când alcoolismul evoluează pe un teren sociopat sau psihopat. Iar atunci când ai decăzut din statutul de om şi toţi te părăsesc poţi fi sacrificat fără milă, mai ales dacă ai văzut sau ştii prea multe !”.
Medicul legist explică, apoi, cum poate fi sacrificat un om, compromis din punct de vedere social, în interesul anchetatorilor: „De ce omul de casă, fiind un om de nimic, să mai fie liber şi periculos dacă vorbeşte, chiar dacă nu este credibil? Sau, poate, fiind compromis, omul <neom> poate fi sacrificat ritualic pe altarul adevărului juridic. Să fie bine pentru toţi ca să nu fie rău”.
„Dincă îl ținea ca pe un câine”
Rudele lui Ștefan Risipițeanu au păreri împărție față de cel care a devenit al doilea suspect în cazul Caracal. Spun că acesta avea probleme de sănătate dar și cu băutura, din cauza căreia devenea violent. Ion Risipițeanu, fratele suspectului, a mărturisit că Ștefan „era violent la băutură”. „Vara dormea la Dincă în curte, avea grijă de găini și mai făcea treburi. Îl ținea ca pe un câine, îl plătea, nu îl plătea, el stătea acolo. Aurelia Risipițeanu a spus, la rândul ei, citată de antena3.ro.că „e un om sufletist, nu credeam că e în stare de așa ceva. Avea și ieșiri violente. Știu că îl ajuta cu treburi pe Dincă, dar nu aveau o relație prea bună, nu-i dădea bani tot timpul”.