Cazul Beuran, în seria acțiunilor de ponegrire a elitelor medicale românești

Cazul Beuran, în seria acțiunilor de ponegrire a elitelor medicale românești

Deputatul ALDE, Varujan Vosganian, face o analiză dură a sistemului judiciar român în contextul arestării medicului Mircea Beuran. Politicianul își arată indignarea în legătură cu ”acțiunea sistematică de ponegrire a elitelor medicale românești”, arătând că cei mai multe somitățile din domeniu, care au fost târâte prin instanțe, au fost achitate, la final.

Rar o națiune ca a noastră care să-și distrugă elitele cu atâta entuziasm, își începe Varujan Vosganian postarea de pe Facebook. ”Știrea că medicul Mircea Beuran a fost reținut de procurorii DNA pentru acuzația de luare de mită și că în instanță se va cere arestarea sa preventivă pentru 30 de zile m-a consternat.

Nu cunosc amănuntele investigației, dar faptul că denunțătoarea și-a „amintit” după un an și jumătate că a dat mită, că ea s-a „confesat” unui deputat USR, unul dintre cei mai agresivi și frustrați adversari ai elitei medicale românești, că cercetarea se demarează într-un context plin de coincidențe bizare, că intervenția în forță a procurorilor, disproporționată față de presupusa faptă și însoțită de o luxuriantă publicitate, e mai degrabă potrivită demascării unei filiere mafiote, ne sugerează că ceva e cusut cu ață albă și groasă!”, spune Vosganian.

El reamintește că și-a exprimat, în mai multe rânduri indignarea în legătură cu acțiunea sistematică de ponegrire a elitelor medicale românești. ”Mari nume ale discipolilor lui Hippocrate au fost tărâte în acțiuni penale care au sfârșit, cel mai adesea, cu achitări sau condamnări ridicole:

Irinel Popescu, primul chirurg român care a realizat un transplant hepatic, Șerban Brădișteanu, coordonatorul echipe medicale ce a realizat primul transplant de cord în România, Ioan Lascăr, unul dintre marii noștri specialiști în chirurgie plastică, autorul unor complicate grefe de piele și reconstrucție de organe pentru marii arși, Ioan Lucan, unul dintre primii autori de transplant renal, Vasile Astărăstoae, unul dintre cei mai prestigioși medici legiști din Europa etc. Exemplul doctorului Astărăstoae, o voce distinctă în spațiul public, ca președinte al Colegiului Medicilor din România, achitat după ani de zile de cercetări și procese traumatice, este cât se poate de edificator”.

Varujan Vosganian amintește și de cazul Doinei Azoicăi, președinte al Societății Române de Epidemiologie, ”care a fost ostracizată patru ani într-un proces penibil și achitat în final, acuzată fiind că a primit mită o tavă și un ceainic din alamă (!?!) sau de cei șaptezeci și șapte de medici specialiști oncologi (un sfert din totalul medicilor specialiști din oncologia românească) ale căror dosare de luare de mită au fost clasate după trei ani în care au fost „plimbați” prin fața camerelor de luat vederi și prestigiul lor a fost pângărit. Inutil să adaug că investigatorii falselor acuzații și inexistentelor fapte nu au fost niciodată trași la răspundere”

Codul penal continuă să trateze medicii ca pe niște funcționari publici, aruncându-i cu de-a sila în arena disputelor politice, opinează deputatul Varujan Vosganian. ”Cruzimea ia locul compasiunii iar Colegiul Medicilor, după plecarea doctorului Astărăstoae de la conducere, este - vorba poetului - tăcut ca o lebădă când e vorba de demascarea agresiunilor împotriva membrilor săi. Prea puțini confrați s-au arătat indignați de cererea de arestare preventivă a lui Mircea Beuran, de parcă ar fi un infractor violent. Am constatat, însă, că mulți pacienți de-ai domniei sale își exprimă indignarea, solidaritatea și recunoștința. Ceea ce pentru un medic, chiar și sau mai ales în astfel de situații, nu e puțin”.