Aflat, ieri, la ce-a de-a patra „tentativă” eşuată de eliberare - după ce magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 au respins ca neîntemeiată cererea de eliberarea sub control judiciar depusă de avocaţii săi - Gigi Becali a luat un nou „viraj” juridic, cu scopul de a-şi demonstra nevinovăţia.
Dacă citatele biblice, prezente la termenele trecute, nu au funcţionat, latifundiarul a încercat să arunce o nouă lumină asupra evenimentelor ce au dus la arestarea sa. Strategia: convingerea magistraţilor asupra legalităţii modului în care cei care i-au furat maşina ar fi fost trataţi.
„În scurt timp se va demonstra că acele declaraţii care au fost luate hoţilor de maşină (...) au fost luate în prezenţa unui ofiţer de poliţie, care ar fi trebuit să-i ducă la secţie, dar nu i-a mai dus fiindcă eu i-am iertat”, le-a declarat Becali ma gistraţilor. Reprezentaţia din instanţă nu a fost însă completă până când omul de afaceri nu „s-a minunat de ceea ce a spus procuroarea” şi a invocat - din nou - com paraţiile cu iz creştin. „Aşa cum Iisus Hristos a fost batjocorit pe cruce, de ce eu, Becali, să nu fiu?”. Decizia de ieri a magistraţilor nu este una definitivă, fiind atacată deja cu recurs la Tribunalul Bucureşti. „Iubirea nu permite să fii pericol”
Timp de aproximativ o oră şi jumătate, Gigi Becali a vorbit în faţa instanţei despre „pericolul pentru ordinea publică”, „justiţia privată”, „iubirea milostivă” şi câteva „lucruri lumeşti”. Mai exact, Becali a explicat în faţa judecătoarei Gabriela Tatu ce înseamnă în viziunea sa „pericolul pentru ordinea publică”.
Cu exemple: „Am văzut un Costel Iancu şi un om dezbrăcat cu lanţ şi lacăt la gât şi el (n.r. - Iancu) nu constituie pericol social”, şi-a vărsat oful patronul stelist. În ceea ce priveşte „justiţia privată”, acesta a invocat „două cazuri de notorietate când eu, Becali, n-am acceptat justiţie privată”, referindu-se la doi dintre nepoţi săi care ar fi fost bătuţi, iar agresorii trimişi, legal, pe mâna justiţiei. „Pericolul public depinde de comportamentul persoanei în cetate, adică în România, (...) iar iubirea mi lostivă nu permite să fii pericol”, a concluzionat Becali.
În pledoariile finale, avocaţii latifundiarului au invocat şi activitatea firmelor conduse de acesta, dar şi funcţia ocupată de acesta ca patron clubului de fotbal Steaua. La final, Gigi Becali a susţinut că nu o să mai ape leze la Curtea Europeană a Drepturilor Omu lui (CEDO), însă avocatul acestuia Gheor ghiţă Mateuţ l-a contrazis: „Acţiunea la CEDO va continua”. Tot ieri, instanţa a respins şi cererile de eliberare a gărzilor lui Becali - Cătălin Zmărăndescu, Ştefan Dediu, Nicolae Dumitraşcu şi Dumitru Beciu - arestaţi pentru lipsire de libertate în mod ilegal. MOTIVARE „Declaraţia lui Marcel Popa, în parte nesinceră”
Marcel Popa, bodyguardul lui Gigi Becali, arestat preventiv miercurea trecută pentru 29 de zile, „a recunoscut întro mare măsură comiterea infracţiunilor reţinute în sarcina sa”, se arată în motivarea deciziei de la Judecătoria Sectorului 1. „Marcel Popa declară că a împuşcat-o pe partea vătămată Tinel Niculae (n.r. - una dintre cele trei persoane suspectate că i-ar fi furat maşina lui Becali) cu pistolul marca Walter, 9 mm, cu bile de cauciuc în picior pentru că aceasta îl ameninţase cu un briceag”.
Judecătorul „apreciază declaraţia lui Marcel Popa ca fiind în parte nesinceră şi reţine că sunt probe şi indicii temeinice (...) că a săvârşit fapta de lipsire de libertate”. Şi Marcel Popa a susţinut că presupuşii hoţi ar fi dat declaraţii în faţa unui poliţist: „Declaraţia inculpatului privind prezenţa poliţistului este susţinută şi de de claraţia martorului cu identitate protejată P.M. care spune că în Pipera era şi un bărbat în civil, care a zis că este poliţist şi a prezentat o legitimaţie”, se mai arată în motivarea deciziei. Judecătorul mai argumentează pericolul social prin faptul că Popa „nu a ezitat să tragă cu pistolul” şi a participat la „sechestrarea celor trei părţi vătămate”.