Cazarea în cămine, pe ultima sută de metri. Un loc „la negru” se vinde și cu 500 de euro

Cazarea în cămine, pe ultima sută de metri. Un loc „la negru” se vinde și cu 500 de euro

Agitație mare ieri în Grozăvești și Regie unde sute de studenți și-au luat camerele în primire. Pe lângă cei care se cazează legal, se strecoară, în continuare, și tineri care își cumpără locurile cu sume de sute de euro.

Studenții veterani sau bobocii însoțiți de părinți și rude s-au amestecat ieri în campusuri cu muncitorii care lucrau de zor pe ultima sută de metri la renovările camerelor. În Grozăvești erau schimbate saltelele, iar părinții se înghesuiau să ducă odraselor cele necesare.

În Complexul Grozăvești locuiesc studenții de la Universitatea București, iar repartizarea se face în funcție de media obținută în anul de studiu precedent. Acesta are o capacitate de 2.016 de locuri, la care se adaugă 284 în căminul A1. Complexul Studențesc Regie este destinat studenților de la Politehnică, însă aici locuiesc și studenți de la „Carol Davila”.

Ce șpagă dau studenții

Ne puteți urmări și pe Google News

Șpaga pentru un loc în cămin ajunge chiar la 500 de euro, iar mecanismul este simplu: noii locatari falsifică legitimațiile de student schimbându-le doar poza.

Spre exemplu, locurile în căminele din zona Constantin Brâncoveanu sunt la mare căutare pe site-urile imobiliare, șpaga ajungând la 350 de euro.

Și în căminele de la Agronomie a apărut piața neagră. Pentru un loc într-o cameră cu două paturi supraetajate și cu baie pe hol mita fiind similară.

Petreceri la liber și cazare ieftină

Viața agitată din cămin și chiria mică sunt atrăgătoare pentru tineri. „Îmi place viața de cămin și este și avantajos financiar, plătesc cam 150 de lei pe lună”, ne-a declarat Alexandru, student la Transporturi. Chiar dacă plătesc o sumă simbolică pe chirie, studenții nu se plâng de condiții, susținând că acestea „sunt așa cum ți le faci”.

Pe Cristina Burlacu, Adrian Tâbăcaru, Alexandru Ungureanu și Magda Bălănoi i-am găsit în fața căminului împărtășindu-și părerile de la primele petreceri de anul acesta. „Viața de cămin e cea mai frunoasă“, au declarat tinerii care sunt colegi la Chimie în Politehnică.

Ajutați de mediile mari

Andreea Țigănuși și Francesca Croitoru erau nerăbdătoare să înceapă școala. Studente la Medicină cu medii mari, fetele nu au avut probleme cu locul în cămin. „Având medie mare am considerat că nu are rost să dau mult mai mulți bani pe chirie, mai bine plătesc aici o sumă mică “, au mărturisit tinerele.