Cazanciuc: "Graţierea poate fi o soluţie la un moment dat"

Cazanciuc: "Graţierea poate fi o soluţie la un moment dat"

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc crede că o lege a graţierii se impune doar după o dezbatere publică foarte serioasă. O "marţe neagră" se poate întâmpla oricând.

Cazanciuc susţine că România este pe primul loc în topul ţărilor europene care au primit condamnări la CEDO, din cauza supraaglomerării sistemului penitenciar. În aceste condiţii, soluţia unei graţieri colective este una care ar rezolva cel mai repede această situaţie. „În condiţiile în care deficitul în momentul de faţă este de peste 10.000 de locuri, poate fi o soluţie la un moment dat, în anumite limite, cu o acceptare socială. Indiferent câţi bani europeni vom aveam durează ani de zile până vom putea construi un prim pentitenciar. Noi vom sta în continuare cu minus 10.000 de locuri, cu spaţii supraglomerate, vom continua să primim condamnări la CEDO pentru că, evident, nu se pot face lucruri peste noapte. Dacă decidentul politic, adică Parlamentul, găseşte că această soluţie trebuie implementată, trebuie făcută o dezbatere publică foarte serioasă şi cu acceptare publică foarte serioasă a unei asemenea decizii”, a spus Cazanciuc.  

Amendamentul lui Nicolae trebuie dezbătut 

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc a declarat, referindu-se la propunerea legislativă a senatorului PSD Şerban Nicolae, de a fi pedepsiţi penal toţi cei care divulgă informaţii din dosarele penale, inclusiv jurnaliştii, că această chestiune trebuie să se facă cu o dezbatere serioasă. „Nu este neapărat de a pedepsi jurnaliştii, ci din contră cred că intenţia a fost de a găsi o formulă prin care să previi scurgerile de informaţii, atunci când ai de a face cu acte nepublice. Cred că este nevoie de o dezbatere pe acest articol la Camera Deputaţilor, şi cred ca dezbaterea să lămurească foarte clar dacă este nevoie de acest articol în forma în care a trecut tacit acum sau el trebuie modificat sau eliminat cu totul. Acceptarea tacită nu este întotdeauna în favoarea bunelor intenţii, cu siguranţă dezbaterea ne face să înţelegem mai bine raţiunea textului iniţiat de senator, dacă el este armonizat sau nu cu ansamblul Codului Penal. Sper că la Camera Deputaţilor să lămurim aceste lucruri”.

Modificarea Codului Penal, adoptată tacit de Senat, la propunerea senatorului PSD Şerban Nicolae, se referă la pedepsirea persoanelor care divulgă fără drept informaţii din dosare penale aflate în anchetă la procuror sau care sunt pe rolul instanţelor de judecată, până la existenţa unei soluţionări definitive, de către o persoană care a luat cunoştinţă de acestea, în această categorie intră şi jurnaliştii deoarece legea nu se referă la anumite categorii profesionale, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la doi ani sau cu amendă. 

Ne puteți urmări și pe Google News