Caz scandalos. Un polițist merge la muncă noaptea, iar ziua își păzește familia de interlopi
- Georgeta Ghidov ăţ
- 10 august 2015, 00:00
Un agent șef de poliție susține că el și familia sa sunt amenințați de interlopii din Medgidia. Subofițerul a făcut plângere pentru ultraj
Polițistul Marian Manole (44 de ani), subofiţer la postul de Poliţie din Medgidia, stă cu frica în sân din noaptea de 20 - 21 iulie 2015. Alături de el sunt soţia, Octavia (40 de ani), şi fiul de 14 ani. În acea noapte, Manole ar fi fost sechestrat într-un bar, de mai mulţi romi, iar soția sa ar fi primit un par în cap, fiind atacată, pe întuneric, în curtea din comuna Băneasa (Constanța), unde are locuința. De atunci, întregii familii i s-a schimbat viaţa şi îşi iau măsuri de precauţie.
„Vreu să te bat!”
Chiar şi vecinii au început să îi anunţe ora la care, zilnic, câte o maşină cu ţigani încetineşte în faţa curţii familiei poliţistului. Octavia a cerut ajutorul unui psiholog, fiind traumatizată.
„Soția se întorcea în acea noapte acasă, cu mașina mea. În curte, când a coborât din mașină, a fost atacată de trei indivizi care i-au dat cu o bâtă în cap. În acest timp, eu eram sechestrat. Eram într- un bar din Băneasa, unde 15 persoane au încercat să mă bată. Mi-au pus cuţitul la gât. Am încercat să evit şi am sunat la 112. Era ora 01.30. După aceea, alte 15 persoane au intrat în bar şi au încercat să mă provoace la bătaie. M-am apărat. Ziceau: «Ești polițist, vreau să te bat! O să te omor!». A apărut, nu după mult timp, şi soţia mea care era plină de sânge. După 40 de minute, au venit colegii mei poliţişti care au spus că eu sunt recalcitrant. Există martori, există înregistrări”, a povestit, pentru EVZ, Manole.
FOTO: De teamă, soția polițistului, Octavia, s-a dus la un psiholog
După apelul de la 112, poliţiştii care au ajuns la locul solicitat de Manole au cerut înregistrările din localul în care i s-ar fi pus cuţitul la gât. S-a deschis un dosar pentru acuzația de „loviri și alte violențe”, cu autori necunoscuți. De atunci, chiar dacă femeia a spus că a început să îşi mai amintească unele indicii, nu s-a mişcat un deget în această anchetă. Manole a raportat superiorilor despre experienţa neplăcută prin care a trecut el şi familia, iar aceştia i-au promis că îi vor pune o vorbă să i se instaleze pe stradă un stâlp, ca să aibă şi el un bec la poartă.
„Se baricadează în casă”
„Şefii mei mi-au spus că iau măsuri, că îmi vor pune pe stradă un stâlp, să fie lumină mai multă. Am vorbit la Parchetul Medgidia, unde este dosarul cu plângerea soţiei, şi când am anunțat că vreau să depun plângere pentru ultraj, procurorul mi-a spus că nu e ultraj, pentru că eu am opus rezistență!”, a mai precizat poliţistul.
Coşmarul familiei Manole nu s-a treminat. Agentul vrea să-şi apere familia pentru că nimeni nu o poate face şi de aceea a solicitat superiorilor de la Medgidia să îi accepte să facă ture de noapte, pentru ca ziua să-și poată supraveghea familia și copilul.
Soția, la psiholog
„Noaptea, soţia şi copilul pleacă de acasă, de teamă. Mai mult dorm pe la rude. Soţia visează urât, a fost la psiholog. Când nu are unde să se ducă noaptea, se baricadează în casă. Pune scaune și mută mobila în dreptul ușii și a ferestrelor, că abia intru în casă, dimineața, când ajung!”, mai spune poliţistul.
Pe zi ce trece, agentului şef Manole îi e teamă de ce va urma. De când a fost ameninţat şi soţia i-a fost bătută şi a stat patru zile în spital, i-au fost otrăviţi câinii. Doi dintre ei au murit, iar al treilea este sub tratament: „Mi-au fost otrăviți trei câini. Asta susține medicul veterinar. Să sperăm că ultimul o să trăiască pentru că doi au murit”. Agentul spune că a depus, totuşi, o plângere pentru ultraj la Parchetul din Medgidia, cu toate piedicile pe care le-ar fi avut. Procurorii i-au spus, însă, că nu ar fi vorba de ultraj și că ar fi încăierare.
„După ce voi termina, probabil îmi dau demisia”
Polițistul Marian Manole este agent șef principal la Serviciul de Ordine Publică din Medgidia. Este polițist din anul 2000. „Visul meu a fost să mă fac polițist. Nu am luat de prima dată examenul, dar am insistat. Acum îmi dau seama că nu merită. Probabil că, după ce voi termina cu problemele pe care le am, pentru că nu vreau să mă las înfrânt, îmi voi depune demisia”, mai spune el. Cât despre faptul că este, la rândul său, verificat, Manole spune că e normal, dar, atâta timp cât el este „înarmat” cu imagini din localul în care i s-a pus cuțitul la gât, nu știe de ce nu este crezut: „Nu am nimic împotrivă ca Poliția și Parchetul să cerceteze. Dar de ce nu sunt crezut? Există filmări! De ce se mai îndoiește cineva de ultraj și spune procurorul că e încăierare? Dacă soția a fost bătută, câinii otrăviți, nu știu la ce să mă mai aștept?”. El se bucură că ministrul Gabriel Oprea a cerut mărirea pedepselor pentru ultraj: „Dacă nu pot să dovedesc că e ultraj, chiar și cu imagini, la ce îmi folosește?”. Reprezentanții Poliției Medgidia nu ne-au trimis, până în prezent, un punct de vedere.