Caz incredibil în SUA: 43 de ani de tortură pentru o crimă pe care n-a comis-o
- Dodo Romniceanu
- 10 iunie 2015, 12:49
Deţinutul american Albert Woodfox, ţinut la izolare încă din 1972 pentru o crimă pe care afirmă de atâta amar de vreme că nu ar fi comis-o, va fi eliberat la sfârşitul acestei săptămâni după ce un judecător federal a decis că este, indubitabil, victima unei succesiuni de erori judiciare. Situaţia în care s-a aflat Woodfox vreme de patru decenii a fost calificată de ONU şi Amnesty International drept “tortură”.
Woodfox, 68 de ani, este deţinutul cu cel mai trist record de pe teritoriul Statelor Unite: 43 de ani de izolare în cadrul închisorii statului Louisiana, cunoscută şi ca Angola sau Alcatraz al sudului. Încarcerat pentru comiterea unui jaf armat, bărbatul de culoare a fost ulterior acuzat de uciderea gardianului Brent Miller, în timpul unei revolte izbucnite în penitenciar în aprilie 1972. Alţi doi deţinuţi, incriminaţi în acest caz, Robert King şi Herman Wallace, au fost eliberaţi în 2001, respectiv 2013 (Wallace, bolnav de cancer pulmonar în fază terminală, a murit la trei zile de la eliberare). În tot acest timp, Woodfox şi-a afirmat constant nevinovăţia, susţinând că a fost vorba despre o înscenare menită să oprească mişcarea Black Panthers, iniţiată de cei trei acuzaţi cu scopul de a obţine condiţii civilizate de detenţie.
Potrivit organizaţiei Amnesty International, nicio proba materială nu a fost administrată în acest caz, acuzarea bazându-se doar pe mărturiile “subţiri” şi incoerente ale altor trei deţinuţi, care au primit, în schimbul declaraţiilor lor, un tratament preferenţial. O succesiune de erori s-a produs în decursul anilor, mai ales că singurul element material prezentat la proces – o amprentă prelevată de la locul crimei – îl disculpa pe Woodfox. Cazul său a fost adus pentru prima oară în atenţia opiniei publice de către Amnesty International, care a constatat că deţinutul era încarcerat într-o celulă minusculă 23 de ore pe zi, refuzându-i-se orice interacţiune cu alte personae, precum şi participarea la programele de reintegrare. În 2013, raportorul special al ONU pe probleme de tortură, cruzime şi alte tratamente inumane, degradante a calificat public cazul lui Woodfox drept o formă incredibilă de tortură (izolarea care depăşeşte 15 zile este considerată tortură).
La începutul acestei săptămâni, judecătorul federal James Brady a ordonat eliberarea necondiţionată a lui Woodfox şi a interzis rejudecarea cazului, folosindu-se de cinci “circumstanţe excepţionale”: vârsta şi starea fizică a deţinutului, capacitatea limitată a acestuia de a-şi pregăti apărarea pentru un al treilea proces având în vedere decesul martorilor oculari, lipsa de încredere în capacitatea reprezentanţilor statului Louisiana de a organiza un proces echitabil, prejudicial suferit de Woodfox în urma incredibilei perioade petrecută la izolare, precum şi faptul că a fost deja judecat de două ori pentru o crimă produsă în urmă cu peste patru decenii. Din păcate, eliberarea deţinutul se va produce abia vineri din cauza apelului depus de procurorul general statal.