Caz ieșit din comun! Niciun angajat din IT nu vrea salariul de 10.000 de lei. Ofertă de la Primăria Cluj-Napoca
- Antonia Hendrik
- 16 februarie 2022, 08:36
În plină criză economică, totuși, în România mai sunt oferte de posturi bine plătite, cum este şi cel de IT la Primăria Cluj-Napoca care este refuzat, a anunțat Emil Boc. Primarul se arată indignat de situație deoarece salariile IT-iștilor din Cluj sunt mai mari decât a celor din București.
Primăria condusă de Emil Boc oferă 10.000 de lei respectiv 2.000 de euro pentru postul de IT-ist. Pentru un om de rând salariul este foarte mare. În schimb, pentru un IT din Cluj-Napoca se pare că suma nu este tentantă. Motivul recunoscut şi de Emil Boc ar fi că în mediul privat salariile sunt mult mai mari faţă de oferta primăriei.
„Suntem orașul cu cea mai mare concentrare de IT-iști pe metru pătrat din Europa. IT-ul este industria care dă slujbele viitorului și de aici vin locurile de muncă bine plătite. Inovarea și IT-ul reprezintă o forță puternică”, a declarat primarul Boc.
Clujul are cea mai scumpă viaţă
Potrivit jurnaliștilor de la stiriledecluj, salariile IT-iștilor din Cluj sunt peste cele din Capitală, în medie. În Cluj, un salariat câștigă peste 7.700 de lei net, în timp ce în București salariul mediu este de peste 7.000 de lei net.
Cea mai digitalizată instituție din România, Primăria Cluj-Napoca, nu reușește să trezească interesul programatorilor clujeni nici cu un post de 10.000 de lei. Costul de viață este destul de mare încât nici un programator nu dorește postul scos la concurs de Primărie.
Primarul Emil Boc s-a mirat de faptul că nu a dorit nimeni acest post şi spune că nu-şi explică de ce nu doresc IT-iştii să lucreze la Primăria Cluj:
„Nu am reușit să atragem pe nimeni din IT. Căutam un specialist în digitalizare pe un salariu lunar de 10.000 de lei/brut, dar nu s-a prezentat nimeni”, declara edilul Emil Boc.
Deși municipiul Cluj-Napoca își revendică titlul de Capitală a IT-ului din România, costul de viață extrem de scump face ca postul disponibil în cadrul Primăriei să nu trezească interesul specialiștilor în domeniu.
Anomalia din instituțiile de stat plătiți regește din bani împrumutați
Analiștii în domeniu sunt de părere că din cauza numărului mare de angajați la stat se pune presiune mare pe buget, mai ales că salariul mediu din administrația publică este mai mare ca la privat, cu peste 1.000 de lei. Iar acest fenomen nu este întâlnit nicăieri în lume.
„Trendul e îngrijorător, tendința. Pentru că nu cred că e mai mult de muncă în administrația publică, decât acum un an, sau doi, sau trei. Oamenii ăştia sunt plătiţi cu bani împrumutaţi şi noi ne împrumutăm în ritm accelerat. Dacă crești numărul de oameni, e foarte greu să dai îndărăt. La un moment dat trebuie să o mai iei în direcția cealaltă, adică să mai strângi șurubul”, a declarat Sorin Ioniță, expert în politici publice.