Regimul comunist de la Havana nu permite accesul cetăţenilor statului caraibian în staţiunea situată la o distanţă periculos de mică de SUA.
Cu plajele sale cu nisip fin care se întind pe o lungime de trei kilometri, Cayo Levisa, o staţiune din vestul Cubei, este un paradis pentru turiştii din toate colţurile lumii, mai puţin pentru cubanezii de rând. Aceştia au interdicţie de acces în zona situată în extermitatea vestică a ţării, foarte aproape de coastele americane, unde ar putea ajunge foarte repede şi uşor.
Cayo Levisa este destinaţia preferată a turiştilor europeni şi se află la doar 250 de kilometri de Key West, statul american Florida, fiind cel mai apropiat punct de ţărmul Statelor Unite. Liderul de la Havana, Raul Castro, care i-a succedat în februarie 2008 fratelui său Fidel, le-a permis, în martie anul trecut, cubanezilor care dispun de resurse financiare, într-o ţară în care salariul mediu lunar este de 20 de dolari, să vină în sejur în staţiunile balneare rezervate până atunci străinilor, excepţie făcând Cayo Levisa. Interdicţia era în vigoare începând cu anul 1993, când turismul internaţional a început să prindă contur pe insula comunistă, un sector care aduce în prezent sume uriaşe la bugetul de stat. Peste 2,3 milioane de turişti au vizitat Cuba în cursul anului trecut, potrivit AFP.
Statele Unite, destinaţia visată
Administratorul complexului turistic de la Cayo Levisa, Wilfredo Quintana, a explicat că interdicţia de acces impusă turiştilor cubanezi are la bază, în special, „raţiuni de securitate“.
Nu ne putem asuma riscul de a vedea cum o barcă plină de turişti este deturnată“ spre Statele Unite, făcând referire la gesturile disperate la care cubanezii de rând recurg deseori pentru a fugi de pe insulă. El a subliniat că autorităţile cubaneze ar fi dispuse să suspende interdicţia dacă şi Statele Unite vor descuraja imigraţia dinspre statul caraibian.
Legislaţia americană prevede, începând cu anul 1966, acordarea de azil politic şi eliberarea de permise de muncă cubanezilor care ajung clandestin pe teritoriul Statelor Unite.
Pentru a controla totuşi afluxul de imigranţi, Washingtonul a semnat cu Havana, în 1994, un acord care prevede eliberarea de 20.000 de vize anuale şi asimilarea cubanezilor care reuşesc să ajungă pe teritoriul american. Peste 250.000 de cubanezi au beneficiat de prevederile acestui acord până în 2004.