Căutarea pe internet a cuvântului „casă” a crescut de 3,5 ori. Vilele din România, mai scumpe decât în Elveția

Căutarea pe internet a cuvântului „casă” a crescut de 3,5 ori. Vilele din România, mai scumpe decât în Elveția

Pe piața imobiliară de la noi a apărut, de ceva vreme, segmentul de lux. Dacă acum câțiva ani, prețuri de 500.000 de euro, chiar 1 milion de euro, ni se păreau sume exorbitante, iată ca deja 10 milioane de euro nu mai pare un preț atât de șocant

Căutarea pentru o nouă tranzacție imobiliară începe în mediul online. Anul trecut, motoarele de căutare au arătat o creștere de 3,5 ori față de anul 2015 a accesărilor pentru cuvântul „casă”. Același raport arată că, pe loc secund în clasament, se află cuvântul cheie „apartament”, urmat îndeaproape de „teren”. Nivelul de căutări pe ultimele două segmente a rămas stabil însă în ultimii 5 ani. Conform unui studiu realizat de unul dintre liderii pieţei de profil, până la finalul anului 2017, prețurile pentru casele și apartamentele din România vor crește cu 8-10%.

Cele mai scumpe case

Şi pe piaţa de lux, România are oferte care se aliniază pieţei europene. Topul locuințelor exclusiviste este deținut de București, unde o vilă din zona Aviatorilor era oferită la 10 milioane de euro, iar o alta, în zona Kiseleff, 9.990.000 euro. Din informaţiile primite de la „Regatta Real Estate”, cea mai mare companie de consultanță imobiliară cu capital românesc a vândut, în 2016, în București, două vile istorice la prețul de 3 milioane de euro, respectiv 2,5 milioane euro, amândouă situate în zona Dorobanti-Kiseleff.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şi alte oraşe deţin imobile şi apartamente de lux, un exemplu fiind Cluj Napoca, unde anul trecut, cea mai scumpă casă tranzacționată, localizată în cartierul Andrei Mureșanu, a fost vândută la peste 1,2 milioane euro, conform Ghidului tranzacțiilor imobiliare.

Studiul imobiliar relevă faptul că aproximativ o treime din proprietăţile disponibile pentru vânzare pe segmentul de lux sunt listate la preţuri de peste un milion de euro.

În ceea ce privește cele mai exorbitante bugete alocate pentru o locuință în Europa, în 2016, primul loc îl ocupa un apartament de lux cu o suprafață de 1.250 mp, situat în centrul orașului Amsterdam, care s-a vândut cu 24,5 milioane de euro. Pe loc secund se clasează o vilă din Elveția, al cărei preț de vânzare a depășit 5,8 milioane de euro, în timp ce prețul final achitat pentru un penthouse de lux din Malta a fost de 4,5 milioane de euro.

Trendul de scumpiri de pe piață ține pasul cu cel european

Situația din România este totuși asemănătoare cu cea a multor state din Europa, creșterile de 10% pe segmentul apartamentelor din zona urbană fiind remarcate și în țări precum Olanda și Spania, ajungând chiar și până la 16% în Malta. De asemenea, piețele imobiliare din Portugalia, Grecia și Scoția arată semnale concrete de stabilizare, numărul de tranzacții fiind așteptat să crească și în aceste țări.

Experții imobiliari sunt de părere că, între 2015-2016, prețurile pentru vânzarea caselor și a apartamentelor au crescut semnificativ. Mai exact, cele mai mari evoluții pentru prețul/ metru pătrat s-au înregistrat în Lituania (+13%), Germania și Luxemburg. Nici zonele rurale nu sunt excluse din previziunile de creștere, în Austria și Estonia, de exemplu, fiind anticipate evoluții de până la 4%. O stagnare a tarifelor de vânzare și închiriere este anunțată doar în Franța, Grecia și Elveția.

Chiria apartamentelor se va majora

Cei care doresc să investească întrun imobil în acest an sunt îndemnați să nu amâne momentul, întrucât atât prețurile pentru chirie, cât și cele de cumpărare a unui imobil, își vor continua trendul ascendent, potrivit analizei. Dacă în 2016, în România, prețul mediu de vânzare pentru un apartament din zona urbană a fost de 1.150 euro/mp, pentru anul în curs, specialiștii anticipează o creștere situată între 8-10%. De asemenea, o evoluție asemănătoare este așteptată și în ceea ce privește chiria apartamentelor din zonele urbane, caz în care, până la finalul acestui an, prețul/mp va crește cu circa 7-10% față de tariful mediu din 2016, situat la 550 euro/mp.