Cauciucul viitorului ar putea fi obţinut din păpădii

Cauciucul viitorului ar putea fi obţinut din păpădii

Păpădiile au trezit interesul industriei cauciucului. O echipă de cercetători de la Universitatea din Münster (Germania) a studiat latexul conţinut de acestea şi a descoperit că păpădiile produc gumă elastică, echivalentă ca şi calitate cu latexul produs de arborele de cauciuc.

Această descoperire ar putea transforma planta sălbatică într-o sursă importantă de cauciuc pe viitor, potrivit unui comunicat al companiei Continental, furnizor de componente pentru industria auto.

Compania este membră a unui consorţiu format din institute de cercetare şi parteneri industriali, care intenţionează să transforme ideea în produse pentru piaţă.

"Industria priveşte descoperirea ca fiind ceva ce ar putea înlocui latexul produs de arborele de cauciuc. Această soluţie ar putea rezolva o mare problemă actuală", se menționează în comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit sursei citate, cauciucul natural este obţinut din latexul produs de arborele de cauciuc, cultivat mai ales în Asia de Sud-Est. Comenzile din lumea întreagă sunt însă mai mari decât resursele și, mai mult, o infecţie fungică ameninţă acest arbore. Păpădia rusească, mai valoroasă

De cealaltă parte, resursele de petrol au impact asupra cauciucului sintetic, iar preţul pe piaţa mondială a variat foarte mult de-a lungul timpului.

"Rezultatele primelor studii ne-au demonstrat că păpădia rusească poate produce cauciuc natural de bună calitate. Proprietăţile sale fizice şi chimice corespund cu cele ale arborelui de cauciuc din Brazilia. Dar cultivatorii ar trebui să planteze păpădie la scară industrială largă pentru a se putea produce cauciuc natural. Sper ca păpădia să devină curând una din platele de cultură din Germania", a declarat Dirk Prüfer, profesor la Institutul de Biologie şi Biotehnologia Plantelor din cadrul Universităţii din Münster.

Cercetătorii consideră că, într-o zi, păpădiile ar putea să asigure o zecime din cauciucul necesar în Germania. "Acest proiect prezintă un mare interes pentru diversificarea materialelor", a adăugat Boris Mergell, şeful departamentului de materiale pentru anvelope, dezvoltarea şi industrializarea proceselor din cadrul companiei Continental.