Câți ucraineni s-au stabilit în Republica Moldova și lucrează cu forme legale, de la începutul războiului

Câți ucraineni s-au stabilit în Republica Moldova și lucrează cu forme legale, de la începutul războiului Cum îți dai seama că a venit momentul să-ți schimbi locul de muncă. Sursa foto: Arhiva EVZ

Mulți cetățeni ucraineni au fugit din calea războiului, și în Republica Moldova, și s-au stabilit aici. Conform datelor oficiale puse la dispoziție de autoritățile de la Chișinău, de la începutul invaziei ruse, până în prezent, 1411 cetăţeni din Ucraina, dintre care 971 femei şi 440 bărbaţi, s-au angajat în câmpul muncii din Basarabia. Cei mai mulţi cetăţeni ucraineni sunt angajaţi în municipiul Chişinău (1091), UTA Găgăuzia (58) și Bălţi (68).

Câți ucraineni lucrează în Republica Moldova

După cum arată notificările angajatorilor, cetățenii din Ucraina au ocupat locuri de muncă în următoarele profesii, meserii: programator, inginer, cusător, vânzător, vânzător-consultant, bucătar, chelner, medic, educator, montator subasamblare, infirmieră, operator in sectorul de producere, agent servicii client, manager diverse domenii, operator introducere date, altele.

De la începutul anului curent și-au arătat disponibilitatea de a încadra la muncă cetățeni ucraineni 478 angajatori, declarând 4380 locuri de muncă vacante pentru aceste persoane.Totodată, în perioada menționată, circa 110 cetățeni ucraineni au fost înregistrați în evidențele subdiviziunilor teritoriale din subordinea ANOFM pentru a primi suport la angajare.

Cei de la ANOFM oferă cetățenilor ucraineni înregistrați în evidențe următoarele servicii gratuite: informații privind locurile de muncă vacante; date de contact ale angajatorilor; ghidare și suport la angajare, conform TVR Moldova.

Ne puteți urmări și pe Google News

În altă ordine de idei, direcția generală pentru ocuparea forței de muncă din municipiul Chişinău, subdiviziune teritorială a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), organizează miercuri, 29 mai 2024, Târgul locurilor de muncă. La Târg sunt invitate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, în cadrul căruia 40 companii vor oferi peste 2000 locuri de muncă.

În cadrul evenimentului angajatorii din diverse domenii de activitate - industria alimentației publice, retail, bănci și finanțe, contabilitate, IT, imobiliare, sectorul public și multe alte domenii - vor prezenta ofertele de muncă.

Târgul locurilor de muncă. Față în față cu angajatorii

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă vor putea negocia cu angajatorii privind locurile de muncă vacante și condițiile de ocupare a lor, vor prezenta angajatorilor CV-ul şi vor stabili interviuri de angajare.