Numărul de angajați din România s-a redus, de fapt, cu doar 640 de persoane, față de luna ianuarie, când țara noastră nu era încă lovită de pandemia de coronavirus chinezesc, spune ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
România are, în prezent, 5.580.000 de salariaţi activi, cu doar 640 mai puţin decât în luna ianuarie, a afirmat, marţi seara, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.
Ea a explicat că cifrele prezentate recent de Inspecţia Muncii, potrivit cărora ar fi 875.000 de contracte de muncă încetate în perioada 16 martie - 15 iulie, nu reflectă locuri de muncă pierdute, ci majoritatea acelor contracte sunt ale unor salariaţi care aveau simultan mai multe contracte active.
Violeta Alexandru spune că cifrele concludente privind numărul de oameni care şi-au pierdut locurile de muncă sunt cele furnizate de Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor - Revisal şi care prezintă în prezent un număr de 5.580.000 de persoane înregistrate cu contracte de muncă active, număr care este cu doar 640 de persoane inferior cifrelor salariaţilor activi din ianuarie 2020.
„Un om are unul, două, chiar trei contracte. Sunt oameni în România, deloc puţini, care au mai multe contracte, două-trei contracte, unii cărora li s-a închis contractul şi li s-au deschis altele. Când vorbiţi despre această cifră, probabil că vă referiţi la număr de contracte. Eu vorbesc despre salariaţi activi, (care sunt, n.r.) astăzi 5.580.000 şi încă puţin, cu doar - reţineţi! - 640 mai puţini decât în ianuarie anul acesta.
Ministrul Muncii: „Avem locuri de muncă de oferit, dar nu avem oameni care să vină la treabă”
Se iau noi măsuri! Ministrul Muncii a dezvăluit care era planul, de fapt!
Mă preocupă fiecare dintre aceşti oameni. Sunt 640 de (foşti, n.r.) salariaţi, persoane care nu mai au niciun venit, în Revisal - Registrul Electronic de Evidenţă a Salariaţilor. Vă vorbesc de cei înregistraţi în Revisal, 640 de persoane mai puţin (în prezent, n.r.) decât cei înregistraţi la începutul acestui an”, a subliniat Violeta Alexandru.
Ministrul Muncii a declarat că numărul de 875.000 de contracte încetate au survenit în urma emoţiei angajatorilor în perioada pandemiei, care ar fi închis numeroase contracte de muncă doar pentru a înfiinţa în locul acestora alte contracte de muncă, la scurt timp după încetarea lor.
„Ceea ce dumneavoastră prezentaţi (numărul de 875.000 de contracte de muncă înregistrate de Inspecţia Muncii ca încetate în perioada 16 martie - 15 iulie, n.r.) îţi arată o involuţie sub aspectul persoanelor care aveau mai multe activităţi şi îţi arată o stare de emoţie, pentru că am văzut acest fenomen: acelaşi angajator a preferat să închidă un contract şi să deschidă altul.
Este oficial. Cresc pensiile de la 1 septembrie! Anunțul făcut de Violeta Alexandru
Guvernul finanțează măsurile de muncă la domiciliu. OUG este pe ordinea de zi
A fost şi este o perioadă de confuzie pentru angajatori, în mod evident unii dintre dânşii au apelat la şomajul tehnic, au aşteptat măsurile guvernamentale, au luat nişte decizii, după care au revenit asupra lor. Cert este că şi unul, un român, dacă nu are în acest moment un loc de muncă pentru mine este o preocupare”, a încheiat Violeta Alexandru.