Câți profesori au participat la protestul din Piața Victoriei. Numărul dascălilor prezenți a fost mult sub estimările sindicatelor
- Andra Puiu
- 9 iunie 2023, 16:22
Profesorii sunt în cea de-a treia săptămână de grevă generală. Sindicatele din învățământ au anunțat vineri, 9 iunie, un protest de amploare care a început din Piața Victoriei. Estimările făcute de sindicaliști înainte de manifestație nu s-au apropiat de realitate.
Sindicatele din învățământ au anunțat în urmă cu câteva zile că vineri, 9 iunie, va fi organizat un protest de amploare care va începe din Piața Victoriei. Liderii de sindicat au estimau că la această manifestației vor participa peste 20.000 de oameni. Cifra anunțată de sindicate s-a dovenit una nerealistă. La manifestațiile din Piața Victoriei ar participa în jur de 6.000 - 7.000 de oameni, mai puțin de jumătate din numărul de profesori așteptați.
Este destul de probabil ca prezența la protest să fie scăzută din cauza faptului că multe cadre didactice consideră că greva din învățământ este deja prea lungă. De asemenea, unii profesori se tem că vor pune în pericol o întreagă generație de elevi. Profesorii s-au adunat în jurul ore 11.00 în Piața Victoriei, în perimetul dintre str. Arhitect Ion Mincu și Piața Victoriei.
Ulterior, protestatarii au ajuns în jurul orei 12.00 în perimetrul cuprins între prelungirea Bd. Aviatorilor, Parcul Kiseleff, Calea Victoriei, prelungirea Bd. Iancu de Hunedoara. Profesesorii au început marșul de protest în jurul ore 12.30 și s-au îndreptat către Statuia Leu, unde vor ajunge în jurul orei 15.00, pe traseul Piața Victoriei – Bd. Nicolae Titulescu – urcare pod Basarab – str. Grozăvești – Bd. Geniului (sensul de mers dinspre Bd. Iuliu Maniu către Piața Răzoare, potrivit Stiripesurse.
Ce revendicări au sindicaliștii
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat că revendicările cadrelor didactice sunt simple. Profesorii își doresc demnitate și respect. Liderul de sindicat a mai adăugat că dascălii nu mai cred în promisiunile, acordurile și nici în Memorandumul Guvernului. Mai mult decât atât, Nistor susține că în România nu poți crede nici că o lege poate să fie aplicată.
„Ne-am săturat să fim jigniţi, ne-am săturat să fim umiliţi, ne-am săturat să fim ignoraţi. Lucruri care se întâmplă de peste 30 de ani... Am hotărât să spunem stop şi să transmitem tuturor politicienilor că, indiferent de presiunile lor, noi rezistăm. În momentul de faţă, îşi doresc (n.r. cadrele didactice aflate în grevă) foarte clar ca toate revendicările de natură salarială să fie puse în aplicare rapid printr-un act normativ, şi nu la timpul viitor, ci acum”, a spus Marius Nistor.