Câți ani trăiești dacă faci asta în fiecare zi. Este la îndemâna oricui. Studiile confirmă

Sursa: UNECE

Secretul de a trăi până la o vârstă înaintată este la fel de ușoară ca o plimbare prin parc. Un studiu a scos la iveală câteva moduri prin care îți poți crește durata de viață.

Un pahar de vin în fiecare zi nu doar că te va ajuta să trăiești mai mult, dar și din punct de vedere mental poți fi la fel de vivace și la bătrânețe, potrivit cercetătorilor. Vinul roșu conține resveratrol, care este o substanță chimică dovedită că oferă beneficii anti-îmbătrânire.

Când este băut cu moderație, crește longevitatea, îmbunătățește memoria și, de asemenea, reduce riscul de a face boli cardiovasculare. Dr Julia Jones, cercetător în neuroștiință și fondator al Neuron Wellness, spune: „Unele studii arată că aspectele sociale ale băuturii au fost cele care au produs beneficiul.”

Un studiu efectuat pe 5.000 de persoane în vârstă, realizat de National Institutes of Health, din Maryland, a descoperit că zece minute de activitate fizică pe zi a prevenit 111.174 de decese pe an. Dr. Jones spune: „Dansul oferă multiple beneficii de bunăstare, deoarece este o sarcină extrem de complexă care pune creierul în mișcare. Muzica stimulează substanțele cheie ale creierului care ne fac să ne simțim bine.”

Departe de a fi un obicei leneș, un studiu efectuat pe mai mult de 23.000 de oameni a arătat că cei care dorm ocazional au un raport de mortalitate cu 12% mai mic. Între zece și 20 de minute pe zi este perfect pentru organism ca să se odihnească.

Cu toții știm că trebuie să ne spălăm pe dinți. Dar nu același lucru se poate spune și despre folosirea aței dentare. Potrivit Journal of Aging Research, folosirea aței dentare crește durata de viață. Nu numai că previne pierderea dinților, ci poate proteja și împotriva bolilor gingiilor, care pot duce la afecțiuni precum boli de inimă, diabet și insuficiență renală.

De asemenea, apa rece îmbunătățește circulația, ceea ce vă poate ajuta corpul să se vindece mai repede și să vă mențină inima sănătoasă. Dr Jones a declarat: „Este o modalitate simplă de a pune corpul și sistemul nervos sub un pic de stres cu ajutorul schimbărilor de temperatură. Acest lucru ajută la îmbunătățirea răspunsului nostru la stres, iar pielea ta se simte grozav după aceea.”

Mâncarea condimentată și ieșirile cu prietenii

Puzzle-urile nu sunt doar pentru distracție, ci sunt și ele un ajutor pentru prelungirea duratei de viață. Un studiu din 2019 al Universității Exeter și King’s College din Londra a constatat că jocurile zilnice, cum ar fi Sudoku sau cuvintele încrucișate, vă pot menține creierul mai tânăr cu până la zece ani, în comparație cu cei care nu fac puzzle. Dr Jones spune: „Creierul nostru iubește sarcinile complexe. Așa creează noi căi neuronale și ne menține rezerva cognitivă ridicată. Învățarea limbilor străine și a instrumentelor muzicale este un instrument excelent pentru sănătatea creierului.”

Curry-ul este și el un stimulent pentru prelungirea duratei de viață. Studiul efectuat pe aproape 500.000 de oameni a constatat că cei care au mâncat alimente condimentate o dată pe săptămână au avut cu zece la sută mai puține șanse de a muri în perioada de urmărire de șapte ani decât persoanele care le-au consumat mai puțin de o dată pe săptămână.

Cuplurile care se bucură de sex de cel puțin două ori pe săptămână tind să aibă cantități mai mari de anticorpi Imunoglobulină A (IgA) decât cuplurile care fac asta mai rar de o dată pe săptămână.  Acest lucru a fost descoperit într-un studiu realizat de Universitatea Wilkes din Pennsylvania. IgA previne bolile, menținând sistemul imunitar puternic. Dr. Jones a explicat: „Testosteronul și estrogenul au efecte antiinflamatorii. Inflamația cronică accelerează îmbătrânirea biologică, astfel încât sexul te menține tânăr.”

De asemenea, cercetătorii americani consideră că o discuție peste gardul grădinii sau ieșirea cu prietenii te poate ajuta să trăiești mai mult. Un studiu realizat de Universitatea Brigham Young din Utah a constatat cum crearea de legături sociale poate reduce riscul de deces prematur cu peste 200%, potrivit The Sun.