Câteva sute de bugetari concediați nu rezolvă problema deficitului, spune un fost premier
- Raluca Dan
- 29 ianuarie 2025, 23:48
![Câteva sute de bugetari concediați nu rezolvă problema deficitului, spune un fost premier](https://media.evz.ro/wp-content/uploads/2025/01/SENAT_BOLOJAN_MASURI_ANGAJATI_094_INQUAM_Photos_Octav_Ganea-1200x800.jpg)
Florin Cîțu, fostul premier al României, consideră că programul actualului guvern de reducere a numărului de bugetari nu este suficient, fiind „doar campanie de PR”. Acesta susține că Guvernul ținta pentru reducerea numărului de angajați trebuie să fie de cel puțin 30%.
„Este doar campanie de PR”
Fostul ministru al Finanțelor susține că programul actualului guvern, de reducere a numărului de bugetari, nu este suficient.
„Cu câteva sute de concedieri din aparatul bugetar nu se face primăvară. Este doar campanie de PR. Guvernul trebuie să vină cu soluții pentru plecări voluntare pentru un număr SEMNIFICATIV de bugetari”, a transmis acesta.
De asemenea, Cîțu a precizat că reducerea numărului de bugetari ar trebui să vizeze cel puțin 30% din totalul angajaților din acest sector, estimat la aproximativ 400.000 de persoane.
Soluția propusă de Florin Cîțu
Fostul prim-ministru a propus ca guvernul Ciolacu să reducă cu 90% subvenția alocată partidelor politice, iar fondurile economisite să fie utilizate pentru plata pachetelor compensatorii destinată angajaților din sectorul bugetar care aleg să plece voluntar.
„Soluție: socialiștii de la guvernare să folosească 90% din subvenția partidelor pentru 2025 (dacă e nevoie și 2026/2027 etc.) + 80% din bugetul de subvenții pentru plata unor pachete compensatorii angajaților din sectorul bugetar care aleg să plece voluntar”, a precizat acesta, în cadrul unui postări de pe platforma Facebook.
Posturile tăiate
În cursul zilei de miercuri, conducerea Camerei Deputaților a adopta Memorandumul privind reducerea a 240 de posturi în cadrul instituției.
Memorandumul propune măsuri de reorganizare a serviciilor Camerei Deputaților, având în vedere necesitatea reducerii cheltuielilor de organizare și funcționare. Astfel, numărul de posturi alocate compartimentelor va fi redus cu 240:
- au fost eliminate 71 de posturi din Cancelaria președintelui, Biroul permanent, Departamentul legislativ și Departamentul secretariatului tehnic. Cabinetele membrilor Biroului permanent au fost redimensionate prin desființarea a câte unui post cu încadrare pe durată determinată la cabinetele vicepreședinților. De asemenea, personalul de specialitate al comisiilor a fost ajustat în funcție de volumul și complexitatea activității fiecărei comisii permanente parlamentare, iar posturile alocate la cabinetele președinților de comisii au fost desființate;
- 12 posturi din Cabinetul secretar general, Cabinete secretari generali adjuncţi, Biroul guvernanţă corporativă;
- postul de Secretar general adjunct prevăzut în statul de funcţii și a cabinetului acestuia - 6 posturi;
- 10 posturi în Direcția de comunicare şi relaţii publice şi Direcţia pentru promovarea activităţii parlamentare;
- 15 posturi din Departamentul economic, Direcţia control şi management organizaţional şi Serviciul audit;
- 18 posturi din Direcţia generală „afaceri externe şi protocol”, Direcţia generală resurse umane şi salarizare şi Departamentul de studii parlamentare şi politici;
- 75 posturi din Departamentul transporturi şi administrativ şi Centrul de dezvoltare tehnologică, Direcţia de afaceri interne, Direcţia tehnic-operativă, Direcţia informatică şi telecomunicaţii şi Direcţia achiziţii publice;
- 33 posturi din Centrul internaţional de conferinţe.