Câte rachete nucleare are SUA. Numărul este foarte mare și descurajează orice posibil adversar. Putin, somat să publice datele oficiale

Câte rachete nucleare are SUA. Numărul este foarte mare și descurajează orice posibil adversar. Putin, somat să publice datele oficiale sursa foto: us air forces

Armata SUA are 1.419 focoase nucleare desfășurate la 1 martie 2023, a anunțat Departamentul de Stat al SUA, într-o adresă oficială care se referă la noul tratat de reducere a armelor strategice New START.

Potrivit documentului, la data de 1 martie, SUA aveau 662 de rachete balistice intercontinentale (ICBM) desfășurate, rachete balistice lansate din submarin (SLBM). Alte  800 de lansatoare de cu rachete balistice intercontinentale sunt desfășurate și nedeplasate.

”Federația Rusă a anunțat o pretinsă suspendare unilaterală și nejustificată a Tratatului la 28 februarie 2023. Ulterior, Federația Rusă nu și-a îndeplinit obligația de a furniza date actualizate în martie 2023 și nu pune în aplicare alte prevederi cheie ale tratatului”, se arată în document.

Rusia acuzată că nu a publicat numărul de rachete

În baza acestui tratat de neproliferare a armelor nucleare, atât SUA, cât și Federația Rusă aveau obligația de a preciza numărul de focoase nucleare pe care le dețin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acum, SUA critică Rusia că nu a publicat aceste informații, deși s-a obligat să facă acest lucru la momentul parafării acordului.

”În interesul transparenței și al angajamentului SUA față de o conduită nucleară responsabilă, Statele Unite fac publice în mod voluntar date agregate pentru forțele lor nucleare acoperite de Noul Tratat START în această fișă informativă. Aceste date sunt actualizate la data de 1 martie 2023. Statele Unite fac apel la Federația Rusă să revină la respectarea deplină a Noului Tratat START și a tuturor măsurilor stabilizatoare de transparență și verificare conținute în cadrul acestuia”, a precizat Departamentul de Stat.

Putin a ieșit din acest tratat

La 21 februarie, în discursul său de la Kremlin, ocazionat de trecere unui an de la momentul declanșării operațiunii speciale în Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Moscova își suspendă participarea la tratatul New START, dar nu se retrage din el.

Putin a subliniat că, înainte de a relua discuțiile privind continuarea activităților în cadrul tratatului, Rusia trebuie să își dea seama singură cum vor fi luate în considerare, alături de capacitățile americane, arsenalele celorlalte țări din NATO care dețin arme nucleare, Marea Britanie și Franța. La 1 martie, Putin a semnat o lege care suspendă participarea Rusiei la tratat.

Washingtonul și Moscova au semnat Noul START în 2010. Documentul stipulează că, la șapte ani de la intrarea sa în vigoare, fiecare parte ar trebui să aibă în total nu mai mult de 700 de rachete balistice intercontinentale (ICBM), rachete balistice lansate de pe submarine (SLBM) și bombardiere strategice desfășurate, precum și nu mai mult de 1.550 de focoase nucleare pe acestea, și un total de 800 de lansatoare ICBM, lansatoare SLBM și bombardiere strategice desfășurate și nedeplasate.

În 2021, Rusia și SUA au fost de acord cu prelungirea tratatului pe încă cinci ani, scrie agenția rusă de presă TASS.