Câte mitropolii încap în Ardeal?

Câte mitropolii încap în Ardeal?

Soarta Mitropoliei Clujului e problematică după moartea ÎPS Bartolomeu. Sinodul ar putea decide desfiinţarea ei.

"Ardealul este una şi nu-l putem împărţi în două şi, mai ales, inegal: unul să aibă tot şi altul nimic". Aceasta e declaraţia pe care ÎPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, a făcut-o ieri pentru EVZ, declaraţie care rezumă argumentele în favoarea desfiinţării Mitropoliei de la Cluj. Acesta a refuzat să detalieze planurile cu privire la modul în care Biserica Ortodoxă va fi organizată din punct de vedere administrativ în Ardeal, pe motiv că e prematur atâta vreme cât ÎPS Bartolomeu Anania nu a fost încă înmormântat. "Iar despre morţi numai de bine", a spus ÎPS Laurenţiu.

Mitropolitul de la Sibiu a admis însă că problema existenţei a una sau două mitropolii în Ardeal este foarte probabil să fie discutată peste două săptămâni de Sfântul Sinod, care se va întruni în şedinţa obişnuită, în perioada 14-16 februarie.

"Sfântul Sinod e parlamentul bisericesc. El va decide care variantă e mai bună pentru Biserică", a precizat acesta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Soarta Mitropoliei Clujului va fi, practic, tranşată în curând, înainte de a se alege un nou titular pentru scaunul arhiepiscopal de acolo. În funcţie de rezultatul demersului ÎPS Laurenţiu, care, după cum susţin surse din interiorul BOR, va face personal această propunere Sfântului Sinod, se vor face apoi jocurile şi pentru succesorul lui Anania.

ÎPS Laurenţiu a votat pentru Cluj în 2005 Mitropolia Clujului a fost înfiinţată pe 4 noimebrie 2005, la doar o zi după ce ÎPS Laurenţiu Streza a fost ales mitropolit al Ardealului. Pe locul rămas vacant după moartea ÎPS Antonie Plămădeală, Streza a candidat împotriva ÎPS Andrei Andreicuţ, care avea susţinerea ÎPS Bartolomeu şi chiar a PF Teoctist. Susţinut de actualul patriarh Daniel, care pe atunci era mitropolit la Iaşi, Streza a avut o victorie spectaculoasă. A doua zi, odată cu validarea alegerii sale, Sinodul a decis însă să-l lase cu doar două din cele şase eparhii din Ardeal.

Surse sinodale dezvăluiau că, nemulţumit de rezultat, ÎPS Bartolomeu l-a convins peste noapte pe PF Teoctist să înfiinţeze la Cluj o mitropolie, care să controleze practic Ardealul, pentru a-l lăsa fără putere pe Streza. Ulterior, s-a aflat că, în iureşul evenimentelor şi al presiunilor, însuşi ÎPS Laurenţiu a votat în favoarea înfiinţării unei noi mitropolii, iar cele două voturi împotrivă le-au aparţinut actualului patriarh şi PS Damaschin al Sloboziei, care a decedat în urmă cu doi ani.

În pofida protestelor credincioşilor de la Sibiu şi chiar a unui proces deschis Sinodului în care avocat a fost AntonieIorgovan, Adunarea Naţională Bisericească a validat şi ea înfiinţarea noii mitropolii, după o pledoarie insistentă a unuia dintre membrii de atunci, Constantin Bălăceanu-Stolnici. ÎPS Bartolomeu a avut inclusiv sprijinul politic al PDL, exprimat răspicat de Emil Boc.

Argumentele istorice

Înainte de înfiinţarea la Cluj a unei noi mitropolii, ÎPS Bartolomeu s-a opus în Sinod înfiinţări unor alte mitropolii, cum ar fi cea a Tomisului, la Constanţa, sau cea a Bucovinei, la Suceava. Cât priveşte şi înfiinţarea, şi desfiinţarea unor mitropolii în istoria BOR există puţine exemple. În 1370 a fost înfiinţată o mitropolie a Severinul, desfiinţată însă după 1401, după cum este menţionat în "Istoria BOR", apărută la Editura Trinitas în 2007.

De asemenea, în 1939, sub influenţa autorităţilor politice ale vremii, s-a dispus înfiinţarea unei noi mitropolii la Craiova, desfiinţată în 1945. În 1947, noua putere comunistă a reînfiinţat-o însă şi ea există şi astăzi.

Defiinţarea mitropoliei de la Cluj ar respecta deci, parţial, algoritmul istoric, ţinând cont şi de faptul că, la Cluj, până în 2006, nu a existat niciodată mitropolie. Începând din secolul XIV până în secolul XVVIII, Mitropolia Ardealului a avut sediul în mai multe locuri, din 1761 fiind stabilit la Sibiu.

Din 2006, de la înfiinţarea Mitropoliei Clujului, Mitropolia Ardealului mai are însă în componenţă doar două eparhii, Arhiepiscopia Sibiului şi Episcopia Covasnei şi Harghitei, al cărei titular, PS Ioan Sălăjan e văzut astăzi ca un potenţial succesor al lui Bartolomeu.

CLUJ-NAPOCA

ÎPS Bartolomeu va fi înhumat mâine în Catedrala Mitropolitană

Mihai Şoica

Mitropolitul Clujului Bartolomeu Anania va fi înmormântat mâine în cripta ierarhilor de sub Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Slujba religioasă va fi oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel, care va asigura temporar şi conducerea Mitropoliei Clujului.

"Noi vom face întregul ritual miercuri (astăzi - n.r.). Joi, după slujbă, mai mulţi preoţi vor purta sicriul pe umeri şi vor înconjura catedrala, după care trupul ÎPS Bartolomeu va fi coborât în cripta ierarhilor şi înmormântat", explică preotul Ioan Chirilă, decanul Institutului Teologic din Cluj-Napoca.

Testamentul mitropolitului, citit după funeralii

Potrivit preotului Bogdan Ivanov, secretarul personal al Mitropolitului Bartolomeu, ultimele dorinţe ale înaltului ierarh au fost acelea de a fi înhumat într-o groapă săpată în pământ reavăn şi de a nu fi decorat.

"Cât priveşte testamentul lăsat de ÎPS Bartolomeu Anania, i se va da citire după slujba de înmormântare. Aşa s-a stabilit în cadrul unei şedinţe tehnice", conchide preotul Bogdan Ivanov, cel care l-a însoţit pe Bartolomeu Anania la Clinica AKH din Viena, unde a fost internat timp de zece zile.

Mii de enoriaşi au venit ieri la Catedrala Mitropolitană pentru a-i aduce un ultim omagiu înaltului ierarh, căruia clujenii îi spuneau "Leul Ardealului". "A fost un om tare bun şi un preot de excepţie. Avea o voce impresionantă, iar când predica uneori te treceau fiorii", spunea clujeanul Florin Preda, în timp ce aştepta la coadă pentru a ajunge la catafalcul mitropolitului Bartolomeu.

Tot ieri, Primăria Clujului a decretat, până joi inclusiv, doliu local în memoria ÎPS Bartolomeu Anania, timp în care instituţiile vor coborî drapelul în bernă şi nu va fi organizată nicio manifestare publică.

PRIVEGHI. Mii de oameni i-au adus un ultim omagiu FOTO: DAN BODEA