Câte case avea, de fapt, Nicolae Ceaușescu. Elena era designerul de interior

Câte case avea, de fapt, Nicolae Ceaușescu. Elena era designerul de interior Nicolae Ceaușescu, Elena Ceaușescu. Sursa: Arhiva EVZ

Cuplul Nicolae și Elena Ceaușescu au trăit în lux. Aveau mai multe case răspândite prin toată țara. Nicolae Ceaușescu, cel care a condus România comunistă timp de 24 de ani, între 1965 și 1989, avea doar patru clase și provenea dintr-o familie modestă.  După ce a preluat puterea în 1965, Ceaușescu a devenit un adevărat latifundiar.  Liderul comunist avea case în multe zone importante ale României.

Reședința principală a lui Nicolae și Elena Ceaușescu era „Casa Ceaușescu” sau „Palatul Primăverii” din București. Aceasta a fost construită între 1964 și 1965, la comanda lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. După moartea acestuia, palatul a devenit casa lui Ceaușescu și a familiei sale. Între 1970 și 1972, clădirea a fost extinsă pentru a găzdui mai bine noua familie prezidențială. Aici, Ceaușescu a primit vizite importante, cum ar fi cea a lui Charles de Gaulle, Richard Nixon sau Fidel Castro.

Câte case avea Nicolae Ceaușescu

Lângă București, Ceaușescu avea o vilă pe malul lacului Snagov, unde se retrăgea pentru momente de relaxare. Stațiunea era un loc preferat de relaxare încă din anii '50. Vara, cuplul prezidențial își petrecea timpul la vila de la Neptun, pe litoralul Mării Negre. Aceștia aveau o plajă privată, păzită de Securitate. Iarna, cei doi se retrăgeau la o cabană în stațiunea Predeal, o vilă cu o vedere spectaculoasă asupra Munților Bucegi și Piatra Mare.

Reședința din Predeal, unde Nicolae Ceaușescu primea oaspeți oficiali, a fost construită în 1927 pe o suprafață de mai mult de 1.300 de metri pătrați.

O altă proprietate a lui Ceaușescu era casa de pe Lacul Cinciș, lângă Hunedoara. Toate locuințele erau amenajate după gusturile Elenei Ceaușescu.

Românii pot vizita  Palatul Primăverii

După Revoluția din 1989, multe dintre aceste proprietăți au fost bine păstrate. De exemplu, Palatul Primăverii din București, care are 174 de camere, este deschis publicului pentru vizitare.

În interior se găsește o colecție remarcabilă de picturi realizate de artiști renumiți, tapiserii cusute de mână și numeroase mozaicuri lucrate manual.

„Vrem ca vizitatorii noștri să vadă cum a trăit și omul Ceaușescu, în intimitatea sa, dincolo de șeful de stat atât de cunoscut în România și în afara țării. Ce pasiuni avea, ce-i plăcea să facă în casă, cum se instruia în particular, ce colecție de artă a strâns în locuință”, se arată pe site-ul instituției.

Vila din Snagov este acum un loc de interes pentru politicieni și oameni de afaceri. În schimb, vila din Predeal, care a fost în paragină ani de zile după Revoluție, a fost recent renovată de un nou proprietar. În 2014, aceasta a fost scoasă la vânzare pentru 380.000 de euro, iar în 2019, prețul a scăzut la 300.000 de euro.