Catalonia. Socialiștii și separatiştii nu se înțeleg asupra alegerilor anticipate

Salvador Illa este candidatul la a patra victorie consecutivă a Partidului Socialist din Catalonia (PSC, 'fratele' PSOE). În ciuda acordurilor dintre socialiștii și separatiştii din Catalonia pentru guvernul central, partidele implicate nu s-au înțeles și candidează separat la alegerile anticipate din Catalonia – care vor avea loc pe 12 mai, după ce executivul regional nu a reușit să aprobe bugetul pe 2024.

Pere Aragonès, președintele Generalitat din Catalonia (Guvernul din Catalonia; n. trad.), a afirmat că "îmi asum responsabilitatea pentru acest blocaj și am decis să convoc alegeri", citat de rețeaua ABC. Pedro Sánchez, șeful guvernului majoritar socialist, a decis să nu facă nimic pentru a descuraja alegerile anticipate și a început imediat să le organizeze. În acest context, Salvador Illa este candidatul la a patra victorie consecutivă a Partidului Socialist din Catalonia (PSC, 'fratele' PSOE).

Probleme politice în Catalonia

La alegerile generale din 2021 și la alegerile municipale și generale din 2023, PSC a reușit să câștige, după ce a petrecut ani de zile fără a obține rezultate pozitive în cadrul Generalitat. Dacă există un loc în Spania în care socialiștii continuă să se bucure de o încredere neobișnuită, acesta este Catalonia. Anii procesului de separatist au provocat o criză profundă în rândul separatiştilor, pe care partidul-frate al PSOE au depășit-o în asemenea manieră, încât şi-a fixat obiectivul de a recupera Guvernul pe care l-a pierdut în 2010 la alegerile anticipate din 12 mai, amintesc ziarele spaniole.

Cu un proiect transversal și un discurs constructiv – și în mai ales fără a intra într-o confruntare deschisă cu mișcarea de separatistă – socialiștii au ajuns să revină 'la suprafață' și să fie un partid care contează din nou pe scena politică regională. Convocarea alegerilor coincide cu aprobarea Legii Amnistiei în Congres, în așteptarea trecerii acesteia prin Senat și a aprobării definitive la sfârșitul lunii mai în Camera Deputaților, ca un corolar al politicii lui Pedro Sánchez – care intenționează să "deschidă o nouă eră" în Catalonia și să lase o dată pentru totdeauna criza teritorială în urmă.

Disensiuni greu de rezolvat

Votul bugetar a obţinut 67 de voturi pentru, în condiţiile în care avea nevoie de 68 pentru a fi aprobat. ERC, PSC-Unidades și deputata independentă Cristina Casol au votat pentru, iar Junts, Vox, CUP, Comuns, Ciudadanos și PP au votat împotrivă. Analiştii apreciază că divergenţele dintre socialiștii şi separatiştii catalani nu sunt cu siguranță o veste bună pentru guvernul central, care este 'legat' de o înțelegere parlamentară care în trecutul recent s-a dovedit a fi nesigură.

Cu toate acestea, având în vedere că o parte a țării înțelege că Legea Amnistiei nu este doar neconstituțională, ci constituie și un 'lovitură de topor' pentru unitatea teritorială a Spaniei, executivul lui Pedro Sánches nu a reușit, de la alegerile din luna iulie a anului trecut, să găsească un minim de stabilitate politică.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / jornaleconomico.sapo.pt