Cătălin Predoiu, Alina Bica și doi șefi ai Poliției Române, piese importante în cazul aducerii lui Nicolae Popa în țară

Cătălin Predoiu, Alina Bica și doi șefi ai Poliției Române, piese importante în cazul aducerii lui Nicolae Popa în țară

Șefa DNA a avut, ieri, prima ieșire publică după dezvăluirile făcute de fostul deputat Sebastian Ghiță

Invitată de ministrul Justiției, Florin Iordache, la discuții despre bugetele Ministerului Public împreună cu Augustin Lazăr, procurorul general al României și șeful DIICOT, Daniel Hodorniceanu, Laura Codruţa Kovesi a spus despre acuzațiile fostului deputat Sebastian Ghiţă la adresa ei că nu doreşte să comenteze declaraţiile „unui inculpat fugar”. Pe de altă parte, Parchetul General a anunțat într-un comunicat de presă că, în urma dezvăluirilor lui Ghiță, s-a început urmărirea penală pentru fapte de abuz în serviciu. Totodată, Parchetul a anunțat că, în urma verificărilor afirmațiilor lui Ghiță cum că Nicolae Popa, considerat omul care a falimentat FNI, a fost adus în țară cu un avion plătit de o firmă din Ploiești, s-a descoperit că, de fapt, Poliția Română a fost cea care a achitat cheltuielile.

Răspunsul oficial primit de la Poliția Română

Dilema persistă în cazul extrădării din Indonezia a locotenentului lui Sorin Ovidiu Vîntu, chiar dacă Laura Codruţa Kovesi şi IGPR au încercat, ieri, să demonteze varianta lui Sebastian Ghiţă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul deputat a susţinut în înregistrarea sa că firma lui a plătit un avion privat ca Nicolae Popa să fie adus din Indonezia în 2011. Ulterior, jurnalista Ana-Maria Roman a prezentat un răspuns oficial primit de la Poliţia Română, în care se spunea că nu această instituţie s-ar fi ocupat de extrădarea lui Nicolae Popa, ci departamentul de specialitate din Ministerul de Justiţie. Nici răspunsul venit de la Ministerul Justiţiei nu este clar.

Astăzi (luni, 09.01.2017), şefa DNA a spus presei că de aducerea în ţară a locotenentului lui Vîntu s-a ocupat Ministerul Justiţiei. Inspectoratul General al Poliţiei Române iese cu un comunicat, trimis tot jurnalistei Ana-Maria Roman şi, de data aceasta, spune că această instituţie s-a ocupat de aducerea în ţară a inculpatului fugar şi că toate costurile au fost achitate de Poliţia Română.

Cineva nu spune adevărul!

În 3 decembrie 2009, Revista 22 publică într-un articol despre prinderea şi aducerea în ţară a lui Nicole Popa, declaraţia şefului Poliţiei de atunci: chestorul Petre Tobă (foto)! Un om foarte apropiat la acea dată de Kovesi (Parchetul General) şi Florian Coldea (SRI). Redau fragmentul din Revista 22:

La câteva ore de la anunţul arestării lui Nicolae Popa, şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a anunţat că, în următoarele zile, vor fi aduse în ţară două dintre cele mai căutate persoane de către Inspectoratul General al Poliţiei Române. Acesta a refuzat să spună numele celor două persoane. Singurul detaliu pe care l-a furnizat a fost următorul: extrădarea vizează state din afară Eropei, în timp ce în Uniunea Europeană procedura este de aducere”.

Şeful Poliţiei Române punea accentul pe faptul că avem de a face cu o extrădare şi că de ea, conform legii, se va ocupa Ministerul Justiţiei.

Câteva zile mai târziu, pe 28 decembrie 2009, chestorul Tobă iese cu o altă declaraţie în care spune că „Poliţia Română nu a primit nicio comunicare oficială din partea autorităţilor din Indonezia în legătură cu extrădarea lui Nicolae Popa.

Surse oficiale au declarat că Ministerul Public a trimis toate actele necesare autorităţilor din Indonezia, prin care Nicolae Popa, condamnat pentru fraudă în România şi arestat la Jakarta la 2 decembrie, va fi extrădat. Anunţul, ni s-a spus, a fost făcut şi de poliţia indoneziană, care a precizat că a notificat Ambasada română în acest sens şi este în asteaptarea unor informaţii de la Ministerul Justiţiei. Extrădarea avea să se petreacă abia în 2011, când șef al Poliției Române devenise Liviu Popa, iar ministrul Justiției era Cătălin Predoiu.

Aşadar, conform legii, de extrădarea lui Popa s-a ocupat Ministerul Justiţiei, nu IGPR.

Distincția dintre „extrădare” și „aducere”

Şeful Poliţiei din 2009, Petre Tobă, a făcut de la început distincţia pentru presă: e vorba de EXTRĂDARE şi nu de ADUCEREA unui infractor din spaţiul european! În consecinţă, în cursul anchetei declanşate acum de Parchetul General ar trebui audiați chestorii Petre Tobă și Liviu Popa, dar și ministrul Justiției la acea vreme, Cătălin Predoiu (foto), și secretarul de stat Alina Bica. Măcar ei să ne lămurească cine a plătit banii pentru avionul privat cu care a fost adus Popa la Bucureşti, iar prin consecinţă să aflăm cine minte!

Dintr-un comunicat al Ministerului Justiției din 2009

Documentele transmise de Tribunalul București - Secția a II a Penală au fost supuse examinării preliminare și transmise pentru traducere, în vederea urgentării procedurilor, arată un comunicat al Ministerului Justiției. MJLC precizează că, deși nu există tratat bilateral între România și Indonezia în materia extrădării, aceasta nu reprezintă un impediment legal în transmiterea cererii de extrădare către Indonezia. Ministerul Justiției precizează că dispozițiile Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Indonezia privind cooperarea în domeniul prevenirii și combaterii criminalității organizate transnaționale, a terorismului și a altor tipuri de infracțiuni, semnat la București la 10 iulie 2006, nu se aplică procedurilor de extrădare.

Dezvăluirile lui Ghiță despre Colectiv: Victor Ponta a fost amenințat și șantajat

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a ieşit, duminică seara, din nou la rampă cu dezvăluiri incendiare. Acesta susține într-o înregistrare difuzată la România TV că dărâmarea Guvernului Ponta a fost o „chestiune organizată”: „Să spunem ce s-a întâmplat la acel eveniment, câteva adevăruri. Încă dinainte de noiembrie 2014, alegerea lui Klaus Iohannis a fost organizată, după aceea dărâmarea Guvernului României a fost o chestiune organizată. Poate incediul nu a fost organizat, dar au căutat un moment cu emoție. Oamenii aștia sunt specialiști în diversiuni, aștia care au pus un guvern al lor. Știam de două săptămâni înainte de intenția de a i se face pârtie lui Cioloș, se știa că se organizează dărâmarea Guvernului Ponta și că alesul este Dacian Cioloș. Nu știu despre incendiu, dar este evident că s-a așteptat în mod organizat dărâmarea Guvernului. În acea noapte, Victor Ponta a fost amenințat și șantajat cu această soluție. Nu a fost un act de lașitate că a demisionat. A avut de ales între a vedea în București alți morți și a potolit lucrurile. În mod evident Ponta, considerând că nu sunt deplin capabili de a înțelege cine sunt oamenii ăștia, a ales să demisioneze. Erau oameni pregătiți să atace Primăria Sectorului 4 cu cocktailuri molotov și Guvernul României. Era un ordin al ministrului de Interne să nu oprească intrarea oamenilor.”, a spus Sebastian Ghiță.

Judecătorii îi atrag atenția lui Iohannis

Judecătorul Lăcrămioara Axinte, din Botoșani, a scris pentru juridice.ro un text în care îl corectează pe Iohannis care, la ultima ședință a CSM, a spus că politicienii încearcă să pună mâna pe Justiție: „Dacă sunteți politician, pentru că în urma unor alegeri politice ați fost ales Președinte, atunci referirea explicită la cauze penale nesoluționate definitiv, folosind avertizarea că nu acceptați ca magistrații să-și vadă de treabă: «Sunt politicieni care au impresia că ce dacă au dosar penal, sau sunt trimiși în judecată, sau sunt condamnați, că ei de fapt sunt băieții buni, că au luat multe voturi, iar dumneavoastră să vă vedeți de treabă. Așa ceva nu accept!», nu se încadrează în nevoia excesivă de putere a politicianului? Nu este o imixtiune a unui politician în dosare penale nesoluționate definitiv? Nu este o încercare de a implica magistrații în lupta politică? Domnule Pre ședinte, și dumneavoastră trebu ie să respectați independența magistraților!”.