Cătălin Pană: „Românii au curaj şi inteligenţă şi mai puține prejudecăți decât alte popoare”

Cătălin Pană: „Românii au curaj şi inteligenţă şi mai puține prejudecăți decât alte popoare”

Cătălin Pană este un profesionist român cu peste 14 ani de experiență în manangementul proiectelor din domeniul construcțiilor. A lucrat în peste 15 țări, în proiecte din industrie, comerţ, imobiliare, chiar şi farmaceutic. Acum îşi foloseşte experienţa internaţională în România, unde lucrează la implementarea unei soluții noi cu aplicație în proiectele de infrastructură rutieră.

Interviu acordat în exlusivitate pentru Voci pentru România Ați lucrat în peste 15 țări în design și în domeniul construcțiilor. În ce proiecte sunteți implicat acum? Cătălin Pană: În momentul de față sunt implicat în dezvoltarea unei afaceri împreună cu o companie irlandeză. Este vorba de implementarea unei soluții noi cu aplicație în proiectele de infrastructură rutieră. Am un rol de manager de țară în România și împreună cu colegii din Irlanda urmărim implementarea acestei soluții în proiectele locale. Intenționez să revin în project management pe viitor, dar datorită conjuncturii economice care a redus considerabil cerințele de consultanță am optat pentru aceasta variantă de reorientare profesională, care îmi permite acumularea de cunoștințe noi, fiind o experiență utilă. Ați fost implicat în peste 25 de proiecte cu investiții de până la 300 de milioane de dolari. Ne puteți menționa un proiect de care vă simțiți foarte mândru? Unul dintre proiectele de care sunt cel mai mândru este realizarea fabricii de produse farmaceutice de la Brașov, la care am participat de la primii pași, până la final. Acolo am avut diverse responsabilitati, inițial am fost manager de construcții, ulterior devenind manager de proiect.

Ce dificultăți ați întâmpinat în dezvoltarea dumneavoastră? Cum le-ați depășit? Dificultățile sunt permanente şi variate, important este să ai încredere în tine și să știi ce urmărești, fiind flexibil şi adaptabil situației. Eu sunt o persoană analitică, îmi fac  o permanentă autoevaluare, privesc situațiile în ansamblu, încercând să mă adaptez cerințelor momentului, dar în același timp să-mi pregătesc și pașii următori. Trebuie să accepți că atât eșecul, cât și succesul, sunt inerente în evoluția individuală.

Au fost persoane care v-au influențat dezvoltarea în mod special? E un aspect interesant, deoarece am realizat destul de devreme în evoluția mea profesională că fiecare etapă era marcată de o persoană deosebită, care acționa ca un mentor pentru mine. În general, marea majoritate a acestor mentori erau persoanele cărora le raportam ierarhic, dar au fost şi alți  colaboratori la proiectele în care eram implicat. Printre ei, se numără un inginer proiectant român, un project manager american și unul englez, un preot, un director din Rusia. Au fost persoane cu care aveam relații foarte apropiate și de la care învățam permanent câte ceva nou.

Din perspectiva experienței dumneavoastră de până acum, care credeți că ar fi primele lucruri care ar trebui schimbate în România? Am observat în multe țări pe unde am fost și la multe persoane cu care am lucrat ceva ce noi, din păcate, am pierdut. E vorba de ideea de patriotism și de identitate națională. Cred că ar fi foarte important dacă s-ar putea  reface ideea de identitate națională. Alte popoare au păstrat-o, vezi rușii sau turcii dar nu numai; ei sunt extraordinar de mândri că sunt ceea ce sunt, în timp ce noi am pierdut aceasta mândrie.

Alt aspect care ar trebui schimbat, în opinia mea, este legat de modalitatea în care acceptăm participarea socială, implicarea în proiecte civice; răspunsul este în general negativ și participarea minimă.  Un alt important element pe care ar trebui să-l promovăm mai mult este respectul pentru cei din jur.

Care ar fi părțile pozitive ale țării noastre, în acest proces de schimbare? Cred că avem curaj și inteligentă, și în general avem mai puține prejudecăți decât alte popoare. Economic, suntem avantajati de poziția geografică și de faptul că suntem o țară membră UE.

Ce lucruri ați transmite tinerilor de astăzi din România? E foarte important să ai încredere în tine, poți depăși astfel multe obstacole. De-asemeni, nu este suficient să fii priceput profesional,  trebuie să abordezi cu seriozitate și implicare activitatea pe care o desfășori. Onestitatea și respectul față de cei cu care lucrezi, sunt apreciate  și conduc întotdeauna la succes. 

Ne puteți urmări și pe Google News